De torentjes van Lochristi

Evarist Ganzelever
1 reactie(s)
torentjes van Lochristi

© Evarist

Torens en torenkamers associeer je met burchten en kastelen. Het zijn plaatsen die tot de verbeelding spreken. Waar prinsessen dienden uit bevrijd te worden en dingen gebeurden die boven het bevattingsvermogen van de gewone sterveling uitstegen.

In stripverhalen prikkelen torenkamers de fantasie, worden ze bevolkt door tovenaars, verstrooide geleerden of schrijvers van dikke boeken. Maar wie huist er nu in die nieuwbouwtorenkamers die je hier en daar langsheen onze lintbebouwingen boven het gemiddelde dak ziet uitsteken? Wat was deze mensen hun drijfveer om ‘iets toe te voegen’ aan hun woning. Lijden ze aan het Rode Ridder- of kasteelheersyndroom? Misschien speelden ze in hun kinderjaren wel met Legoblokjes en daar kon je uiteraard alle bouwregisters mee opentrekken zonder je te moeten verantwoorden, laat staan enige esthetische verantwoording afleggen ten overstaan van criticasters zoals deze.

De torentjes van Lochristi

De uitdrukking ‘in een ivoren toren leven’ gaat natuurlijk niet op voor een gemetseld torentje meer of minder, al is enige associatie met groepen van mensen die weinig of geen aandacht hebben voor de gemeenschap en zich in hun eigen leefwereld opsluiten, uiteraard snel en onbewust gemaakt. Neem het bovenstaande alvast niet te persoonlijk op, beste torenbezitter, het is vooral mijn expansieve verbeeldingskracht die mij nog maar eens parten speelt wanneer ik onder je torentje doorsteek.