Een gesprek met schepen JP Raman

Jean Marie
0 reactie(s)

Hij is schepen van het recyclagepark, afvalbeleid en openbare werken. Het zijn geen sexy onderwerpen in het gemeentelijk beleid maar zeker en vast belangrijk. Raman (60) is al aan zijn tweede periode toe en hoopt dat nog een hele tijd vol te houden als de kiezer dat wil in 2018.

Afvalbeleid – recyclagepark

Restafval stijgt wat (nu 111 kg per inwoner), GFT daalt verder. Zijn er acties gepland?

“ Momenteel plannen we geen acties omdat het alleen om een zeer lichte stijging gaat. We hebben geopteerd om de tarieven niet te verhogen en op die manier blijven alle belastingen dezelfde.”

Is het dan niet interessant mensen, die niet vervuilen, te belonen?

“ Ongeveer 75% van de kosten worden betaald via de rekening die elke burger elke 6 maanden in de bus vindt. Het is wellicht een goed idee als de milieuadviesraad bijvoorbeeld hierover voorstellen zou doen naar het college toe om zo mensen te belonen.”

Het recyclagepark staat nu ook open voor inwoners van Lokeren. Verloopt alles goed?

“ Momenteel is het nog te vroeg om daar concrete cijfers op te kleven. We zijn nog maar pas gestart en het eerste jaar is een startjaar, het tweede jaar pas loopt alles goed en kun je evalueren. Het is alleszins zo dat er geen enkel probleem is en dat het ook voor het personeel best doenbaar is. Het is betalend en dat is in Lokeren nieuw.”

Openbare Werken

Het was een zachte winter en wellicht voordelig in strooizout en herstellingen van wegen?

“ We hebben geen zout aangekocht (2013-2014) terwijl dit vorige winter ongeveer 400 ton was aan gemiddeld 80 euro/ton. De doorsnee hoeveelheid zout tijdens de laatste 15-tal winters is ongeveer 175 ton. We hebben tijdens de afgelopen winter 3 maal gestrooid waarvan 1 keer alleen de brughoofden en dat bracht zo’n 25 uur werk met zich mee.

In de vorige winter was dit ongeveer 1000 uur. In ‘normale’ winters is dat ongeveer 450 uur waarbij we sinds vorige winter (2012-2013) bijna alle fietspaden ook pekelen. Dit vraagt ook meer werk uiteraard. De slijtage van het materiaal, beschikbaar houden, onderhoud en verbruik brandstof is in dezelfde grootorde te situeren.”

Asfalteringswerken dit jaar 250.000 euro?

“ We hebben nog geen beslissing genomen waar er zal hersteld en opnieuw geasfalteerd worden maar na het bouwverlof zullen verschillende straten worden aangepakt. “

Jullie gebruiken ook asfaltschraapsel. Dat lijkt onbegonnen, verloren werk, slecht ook voor de waardevolle flora en fauna in de bermen?

“ Het is inderdaad niet evident om de bermen naast wegen waar geen borduren zijn geplaatst te onderhouden. Het plaatsen van borduren is duur (zo’n 100 euro/meter) en daarom kiezen we er nu voor om grasdallen te leggen aan weerszijden van de rijbaan. Het gebeurt nu in de Verleydonckstraat en later zal ook de Brandstraat op deze manier worden aangepakt. Nadien evalueren we. Landbouwvoertuigen maar vooral snelheid van verkeer veroorzaken putten.

En de Kasteeldreef?

“ Daar is het onderhoud met 95% gedaald. Het kost ons niets meer. We hadden liever een duurzamere oplossing gekozen met kasseien maar dat mocht niet. Monumenten en landschap waren niet akkoord.”

Veel beton (ook op speelplaatsen) en weinig alternatieven zoals grasdallen – waterdoorlatende verhardingen of gewoon niet verharden?

“ Op de speelplaatsen kozen we inderdaad voor gepolijst beton waarbij het regenwater in de grond in kratten wordt opgevangen. Het leek ons de beste oplossing als we met asfalt, dallen of klinkers vergelijken. “

Grote projecten zoals N70 – doortocht Zeveneken – fietspad N449 - .. ?

“ Geen vorderingen in deze. We zijn klaar maar wachten op de Vlaamse overheid die de centen moet vrij maken. Het is soms wat frustrerend maar ik moet ook zeggen dat er geen enkel dossier werd afgewezen. Op termijn zal alles uitgevoerd worden.”