Father Damian officieel ingehuldigd

Op 5 juli kreeg het beeld Father Damian van de hand van Thierry Lauwers zijn definitieve plaats aan de kerk van Lochristi. De kunstenaar maakte dit beeld ten voordele van “Lochristi sterk Damiaanactiedorp 2014”. Ook de cheque met de opbrengst van het ontbijt van de Baloise Tour werd overhandigd.

Door een drukke agenda moest Lochristinaar op 5 juli verstek geven voor de plechtige inhuldiging van het beeld Father Damian. Zoals eerder aangekondigd, staat het beeld nu tegen de gevel van de kerk, tussen het monument der gesneuvelden en het beeld van de Vos Reinaert.
Bij deze feestelijke gelegenheid overhandigde de burgemeester aan het Damiaanactiecomité ook een cheque met de opbrengst van het ontbijt bij de start van de Ronde van België (Baloise Tour) op 28 mei. Die morgen kwamen niet minder dan 700 mensen eten voor het goede doel, wat de som van 2150 Euro opleverde.

 

 

 

 

 

 

In een vorige bijdrage lieten we u al kennis maken met de twee mannen achter het beeld: de kunstenaar Thierry Lauwers, en zijn vriend Sam de Schepper van het bedrijf Indinox die een atelier en het noodzakelijke materieel ter beschikking stelde.Tijdens het gesprek dat we begin mei hadden, gaf Thierry ook de nodige tekst en uitleg over het beeld.

Het kunstwerk kreeg heel bewust een Engelse naam. Waarom? “ Omdat Jozef De Veuster naar mijn gevoel het Vlaamse, regionale ver overstijgt. Omdat hij de patroonheilige is van elke verstotene van deze aarde. Father Damian is ook omdat iemand, die op voorhand weet dat hij mensen gaat helpen en er zal aan sterven en het waard is dat hij internationaal gekend is en erkend wordt. “

Voor onze Father Damian werd zo’n 150 kilogram inox verwerkt in twee weken tijd. Twee weken voor een beeld dat normaal minstens een maand vergt.
Maar het liep allemaal heel eigenaardig. Hoewel atheïst, vroeg Thierry Lauwers zich meermaals af of hij geen hulp van bovenaf kreeg. Het gebeurde te vaak dat de stukken die hij kon gebruiken, precies toevallig in de afvalcontainer lagen en dat de verschillende onderdelendan nog juist in elkaar pasten. “Dikwijls heb ik gedacht: Moa zeg, da kannie (ik ben geboren West-fluute) “ aldus Thierry.

Verder zit het beeld ook vol details.
Zo zijn er eigenlijk twee sculpturen over elkaar gemaakt. Over het feitelijke beeld werd nog een volledige soutane gemaakt in geperforeerde plaat. Het leuke is dus, dat je door het kleed kan kijken, en toch nog de armen ziet zitten. Op de soutane, zoals het hoort, 33 knoopjes die verwijzen naar de 33 levensjaren van Christus.

 

 

 

 

 

 

Wie goed kijkt zal vooraan boven op de hoed, twee lussen zien. Deze vielen Thierry op bij allerlei afbeeldingen. Navraag bij het bisdom over het nut daarvan, gaf geen resultaat. Uiteindelijk vond hij het antwoord bij de Jezuïeten in Parijs. Bij het zalven van de lijken, was de stank destijds nauwelijks te harden. De rook van een pijp maakte de geur draaglijker en tijdens het werk konden de rookwaren achter de twee lussen op de hoed gestoken worden.

Minstens even belangrijk is de symboliek die de kunstenaar in zijn beeld stak.“Er waren twee elementen die ik wilde benadrukken aan Damiaan. Ten eerste zijn confrontatie met zijn oversten (die er tegen waren dat hij de leprozen ging helpen) en zijn moed. Dat heb ik onder meer gedaan door de kraag van zijn soutane te laten open staan.”
Verder kreeg het beeld, eigenlijk ongewild, een lange nek. Twee dagen twijfelde de kunstenaar of hij de nek zou inkorten. “ Maar dit heb ik zo gelaten” vervolgt Thierry “ met het idee van Damiaan dat hij ten minste zijn nek heeft uitgestoken om zijn parochianen te helpen”.
 

Eerder verschenen:

http://www.lochristinaar.com/blog/lochristi-damiaanactiedorp-2014-gaat-van-start

http://www.lochristinaar.com/blog/lochristi-damiaanactiedorp-nu-op-kruissnelheid

http://www.lochristinaar.com/blog/lochristi-damiaanactiedorp-sterk-bierverhaal-en-inhuldiging-father-damian

(Dank ook aan Thierry Lauwers en Antoon Standaert voor het ter beschikking stellen van foto’s)

Scroll naar boven