Throwback Thursday: Fixies

Jan
0 reactie(s)

Bijna 2 jaar na datum en ik ben ook voor de fixie bezweken. Na enkele maanden zelf sleutelen en treuzelen heb ik beslist om een oud fietskader binnen te brengen bij de Fietserij in Aalst. Zij maken, in samenspraak met mij, een fiets volledig naar mijn smaak. Het is geen echte fixie pur sang, maar een tussenoplossing geworden op weg naar een eigen fixie. Wie niet meer weet wat een fixie of single speed is, kan het artikel hieronder nog eens teruglezen.

Misschien spotte je ze al in het straatbeeld: opvallende kleurrijke fietsen die er very basic uitzien. Daarbij komt nog dat ze meestal worden bestuurd door een hip uitziend individu. We hebben het hier over fixies of fixed gears. Maar wat is er nu zo speciaal aan die fietsen?

Wie goed kijkt, ziet dat alle franjes van de fiets gehaald zijn. Enkel de basiselementen van de fiets werden overgehouden. De belangrijkste eigenschap van een fixie is dat het geen versnellingen heeft, vandaar ook de naam ‘fixed gear’: een vaste versnelling die blijft doordraaien. Naar het schijnt is het een manier van fietsen die je gewoon moet worden. Even je benen stilhouden is geen optie want dan rem je af met je achterwiel.Vaak hebben ze ook geen rem of in het beste geval slechts één.

Met deze fietsen kan je ook achteruit trappen. En hier komt meteen ook de voornaamste kritiek: ze zijn misschien niet echt veilig, zeker als je er geen remmen opzet. Als je het toch iets veiliger aan wil doen, kan je voor een zogenaamde ‘single gear’ gaan. Bij deze kan je je benen wel stilhouden.

Je herkent de fietsen vaak aan hun fluorescerende of opvallende kleuren. Eens ze af zijn, zijn het echte designpareltjes. De fixies zijn ondertussen al enkele jaren bekend in België, maar het blijft toch iets voor een select publiek. De oorsprong van fixed gears vind je op de piste. Daar komt het erop aan zo snel mogelijk vooruit te gaan. Versnellingen of remmen komen daar niet meteen bij kijken.

Mede dankzij de fietskoeriers werden de fixies echt populair in de steden. Ook bij ons zie je dit verschijnsel. Mensen die met de fiets snel en efficiënt pakketjes rondbrengen in de stad gebruiken hiervoor vaak een fixed gear.

Er bestaan zelfs wedstrijden waarbij fixed gear-fietsers om ter snelst van de ene kant van de stad naar de andere kant moeten fietsen.

Wil je zelf ook zo’n fixie? Zoek dan eerst een oud koersframe. Oude koersfietsen zijn een goed begin omdat ze vaak een frame hebben dat makkelijk ombouwbaar is naar een fixed gear. Moderne frames zijn anders gemaakt en zijn niet zo makkelijk om te bouwen.

Ook bij de hedendaagse merken vind je fixed gears. Eddy Merckx heeft vorig jaar een fixie uitgebracht naar het model waarmee hij het werelduurrecord gebroken heeft in 1972: de UMX-S.

Wil je in België op zoek naar onderdelen of volledige fietsen dan kan je bijvoorbeeld surfen naar fixerati.be of sleepstreetbikes.be.

Ik heb zelf net een oud koersframe gekregen en ga er proberen een pareltje van te maken. En is het niet om mee te fietsen, dan staat het nog mooi in de living! :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's © sleepstreetcycles.com - eddymerckx.be - Fixerati