Wijntijd met Mas de Daumas Gassac

De wijnwonderen bestaan nog. We mochten afgelopen week kennis maken met Mas de Daumas Gassac uit de Languedoc. Een mooi verhaal van zero to winehero.

Begin jaren ’70 besloot de familie Guibert, die aan het hoofd stond van een lederwarenbedrijf het over een andere boeg te gooien.  Met 5 zonen trokken ze richting Mas de Daumas langs het riviertje Gassac. De vergeten en vervallen Mas met wijngaard werd nieuw wijnleven ingeblazen.

Bodemdeskundige Enjalbert werd erbij gehaald en hij wees op de natuurlijke gelijkenissen van deze bodem met die van Romanée Conti in Bourgogne. De pinot noir gedijde er echter niet door de warmte en daarom werden andere druiven aangeplant.

Bordeauxdruiven maar ook stokken die je in de Sud Ouest vindt. Nu is het een topper van 100 ha waarvan 45 wijngaarden. Voor de vinificatie werd beroep gedaan op professor-oenoloog Peynaud de Guiberts.

Het domein ligt zo’n 70 km van de Middellandse Zee en er is nu ook een tweede ‘Moulin de Gassac’. Geen AOP maar IGP wegens niet toegelaten blends en stokken maar mooie wijnen, meestal betaalbaar maar erg snel als primeur uitverkocht.

In deze regio is er nog veel natuur met mooie kamer- en ontbijtmogelijkheden, mooie gîtes en ook wat gedateerde pensionnetjes of wat aftandse hotelletjes. De Middellandse kust is vlakbij.

Meer informatie: www.daumas-gassac.comwww.devinoclub.be

Scroll naar boven