Beton Van den Hende gaat nieuwe richting uit

Jean Marie
1 reactie(s)
Beton Van den Hende gaat nieuwe richting uit

Het begon in 1930 en bijna 85 jaar later bouwt Van den Hende Beton verder aan de toekomst. Letterlijk. Eerst worden er burelen gebouwd. Daarna wordt een huis op het bedrijf gesloopt. Het bedrijf past zich aan. Een portret van bijna een eeuw bouw en beton.

Lochristinaar bracht een bezoekje en sprak met bedrijfsleider Dirk. In 1930 startte Livinus Van den Hende een aannemingsbedrijf op. Tijdens WOI was hij naar Frankrijk gevlucht en in de buurt van Parijs ‘blijven hangen’. Als aannemer ging hij aan de slag bij de wederopbouw en eind jaren ’20 kwam hij naar Lochristi om hier als aannemer zijn bedrijf op te starten. Betonwerken in bloemisterijen en het gieten van betonbuizen, afsluitingspalen en platen werden specialiteit. In Lochristi zijn zo’n 90% - ondertussen wat vervallen – van alle waterkastelen of bloemistentorens door VDH gebouwd. Zware pompen bestonden toen nog niet. Er werden ook veel grondwaterputten gebouwd tot 12 meter diameter en uitgegraven tot onder het grondwaterpeil.

Zoon van de stichter, Paul, was schrijnwerker en zette de activiteiten in de productie van betonproducten verder. In de jaren ’60 en ’70 was de fabricage van betonnen kweektafels in serres de hoofdactiviteit. Toen kwam ook een omwenteling met eterniet, het welbekend asbestcement van Eternit. Toen de Eternitverdeler in Lochristi zijn handel stopzette, nam VDH de verdeling over en bijgevolg ook de handel in bouwmaterialen.

Beton Van den HendeDe verdere mechanisatie en de petroleumcrisis in 1973 zorgden voor een omwenteling. Losse materialen werden nu ingepakt, kranen namen het laden en lossen over. De wereld van de sierteelt en de serres maakten een eerste grote crisis door.

Bouwmaterialenhandel stond toen centraal met geprefabriceerde stukken die werden aangeleverd en niet meer geplaatst zoals in de beginjaren. De productie werd opengetrokken naar bouwblokken, betonmetselstenen, betonklinkers. De activiteiten als aannemer en ook deze in de tuinbouw verminderden sterk. Waar vroeger 60% van de activiteiten zich in deze sector situeerden, is dit nu nog amper enkele percenten. Het subsidiebeleid werd in 2006 omgekeerd en dat deed de vraag nog veel sterker en sneller dalen.

In 1984 studeerde Dirk af als ingenieur en werden stilaan andere accenten gelegd. Sinds 2000 is VDH een pure producent geworden van betonproducten. Zo’n 80.000 ton aan grondstoffen en afgewerkte materialen worden jaarlijks aan- en afgevoerd. VDH-Henloton is 3.5 ha groot en werkt met 15 mensen.

Het produceren van betonproducten allerhande is nu het belangrijkst maar ook op nichemarkten zijn ze vertegenwoordigd. Zo maken ze de oranje paaltjes voor Fluxys, distributeur van aardgas. Ook kaders onder grafzerken zijn hun specialiteit.

Er worden ook nieuwe producten ontwikkeld. In primeur konden we de nieuwe producten van de Exxell-line zien. De nieuwe kantoren die gebouwd worden, zijn de showroom van deze vernieuwing. Er komt ook een nieuw lab voor testen en proeven. Het gaat om een totale investering van 450.000 euro. Met zonnepanelen zou het een passief bureau kunnen worden maar dat is nog een extra investering van 100.000 euro. Alles moet in mei 2014 klaar zijn en dan kan men aan de volgende fase beginnen. Het ouderlijk huis (nu bureau) zal dan verdwijnen en men wil de ‘voortuin’ aanpakken met een openluchttoonzaal en tuin.

Beton Van den HendeHet is niet de bedoeling te verkopen aan privépersonen maar wel om bouwfirma’s, handelaars in bouwmaterialen, overheidsinstellingen, … te ontvangen.

Beton is de rode draad en het ziet er naar uit dat dit nog even doorgaat. VDH is één van de modernere betonfabrieken in Vlaanderen.

Momenteel worden er beton- en argexmetselstenen, bestratingproducten, materialen voor omgevingsaanleg en omheiningen, betonelementen voor industriële toepassingen, elementen voor infrastructuur en droge betonproducten geproduceerd en ontwikkeld.