Lochristi heeft ANPR-cameraschild

Bennie
3 reactie(s)
Lochristi ANPR-cameraschild

© Bennie Vanderpiete

Sinds iets meer dan een maand staan er in de politiezone Puyenbroeck op een negental plaatsen - langs de belangrijkste in- en uitvalswegen - camera’s met nummerplaatherkenning. Maandag ll. gaven burgemeester Yves Deswaene - ook voorzitter van het politiecollege - en waarnemend korpschef Koen Van Poucke toelichting bij dit nieuwe systeem.

Historiek

Burgemeester Deswaene begon met een herinnering aan de inbrakengolf waarmee onze gemeente eind 2011 te kampen had. Het zorgde toen voor heel wat verhitte gemoederen op de opstartvergadering van het BIN “KMO-zone Lozen Boer”. Kort daarna - in het weekend van 14/15 januari 2012 - volgde de inbraak bij bandencentrale Redant. Twee verdachten konden, door snelle tussenkomst van de politie, ter plaatse opgepakt worden. Door inzet van een helikopter met infraroodcamera konden nog eens 4 verdachten, die verscholen zaten in een vrachtwagen, ingerekend worden. Het ging om Roemenen, vermoedelijk een rondtrekkende bende. Een fenomeen dat steeds vaker de kop op stak en er ook voor zorgde dat er binnen de politiezone een consensus was om te kijken welke de technische mogelijkheden waren om het politiewerk te ondersteunen.

ANPR-camera’s

Commissaris Koen Van Poucke schetste eerst de bijzondere situatie van onze politiezone, waar onder meer drie van de 4 gemeentes grenzen aan Nederland. Daarna lichtte hij de keuze voor de uitbouw van een cameraschild met ANPR (Automatic Number Plate Recognition) - of dus camera’s die nummerplaten kunnen herkennen - toe. Dergelijk systeem was al aanwezig in Zelzate en men zou nog 8 sites voorzien met dergelijke camera’s. Hiervoor kon men beroep doen op een raamcontract van het agentschap Wegen en Verkeer.

De totale kostprijs voor de politiezone Puyenbroeck bedroeg zo’n 300.000 euro. Voor het dagelijks beheer en de ondersteuning werd één extra kracht aangeworven. De jaarlijkse kosten voor dataverbindingen, onderhoud, connectiviteit e.d. bedragen enkele honderden euro’s.
Alle palen zijn voorzien van vier camera’s. In de beide rijrichtingen bovenaan telkens een camera voor de nummerplaatherkenning, daaronder een tweede camera die een omgevingsbeeld registreert. De camera’s nemen maar beelden op als er een voertuig nadert en reageren niet op fietsers of voetgangers. De beelden van de nummerplaten worden met speciale software omgezet in bestanden die getoetst kunnen worden aan allerlei databanken. De trefferscore van deze camera’s met nummerplaatherkenning bedraagt zo’n 87%. De opgenomen gegevens worden 30 dagen bewaard op servers en daarna onherroepelijk gewist. Momenteel wordt gewerkt aan een wettelijk kader om deze gegevens langer te mogen opslaan.

Opstelling en integratie in nationaal netwerk

Er was al één locatie met dergelijke camera in Zelzate. De 8 bijkomende camera’s zijn sinds een goede maand in gebruik en staan opgesteld op volgende plaatsen:
- Lochristi Antwerpsesteenweg – op de grens met Oostakker
- Beervelde - Rivierstraat (thv kruising Magretstraat) - Afritten E17
- Lochristi - Beerveldse baan voor kruising met N70 en inrit Bedrijventerrein “Lozen Boer”
- Lochristi - Denen thv huisnummer 153 – Vlak voor kruispunt met Beerveldse baan.
- Lochristi - op de N70 thv Lozen Boer (Eikstraat)
- Moerbeke-Waas thv Ledestraat 5
- Moerbeke Waas – Kruisstraat thv overbrugging Weststraat
- Zelzate/Wachtebeke thv Gebr.Naudtslaan/Walderdonk
- Zelzate - Centrum

Voor het bepalen van deze 8 bijkomende sites werd overleg gepleegd met de Federale politie en de provinciegouverneur. Na de terroristische aanslagen besliste Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon om tegen 2018 een nationaal cameraschild op te bouwen met zo’n 1.000 camera’s op 260 locaties langs de snelwegen. De ANPR-camera’s van politiezone Puyenbroeck kunnen verbonden worden met dit nieuwe netwerk. Met de plaatsing is de politiezone Puyenbroeck één van de koplopers binnen de provincie Oost-Vlaanderen.

Exploitatie van de gegevens

De beelden van de camera’s worden opgenomen, geëxploiteerd en 30 dagen bewaard. In 95% van de gevallen zullen ze gebruikt worden voor retroactieve bevragingen. Uiterst nuttig in de strijd tegen rondtrekkende dievenbendes, bij onderzoeken naar inbraken of voor het opsporen van vermiste personen of gestolen voertuigen.
De verzamelde beelden komen ook de verkeersveiligheid ten goede. Denken we maar aan het opsporen van niet-verzekerde of niet-gekeurde voertuigen of bij ongevallen met vluchtmisdrijf.
Tot op heden worden de verkregen beelden hiervoor enkel “lokaal” gebruikt. Naar de toekomst toe zijn er plannen om de politieploegen in “real time” te kunnen aansturen en om de koppeling te verwezenlijken met een provinciale server en het nationale netwerk.

Eerste resultaten

De ANPR zijn sinds een goede maand in gebruik. In het totaal werden bijna 3 miljoen “passages” geregistreerd. 10% daarvan alleen al op de N70 naar Lochristi, komende vanuit de richting “Gent”. Op 109 concrete onderzoeksvragen, in het kader van rechercheonderzoeken, kon in 19 gevallen feedback gegeven worden.

“Enkele tientallen” bestuurders uit de politiezone worden vervolgd omdat ze met een niet-verzekerd voertuig op de openbare weg reden.
Uiteraard is het nog te vroeg om dit systeem te evalueren, maar het lijkt in elk geval veelbelovend.

Mogelijks trajectcontrole op N449 ter hoogte van “De Dam”

Op het einde van de uiteenzetting lichtte burgemeester Yves Deswaene nog toe dat er gewerkt wordt aan een oplossing om de verkeersveiligheid op de N449 (de weg tussen Wachtebeke en Lochristi) te verbeteren ter hoogte van de Dam in Zaffelare. Heel wat van de ongevallen zijn er te wijten aan overdreven, of niet aangepaste, snelheid. De ANPR-camera’s zijn niet geschikt voor snelheidscontroles maar er wordt overwogen om er een trajectcontrole te plaatsen. Dit systeem meet de snelheid van voertuigen over langere afstand en zou daarom een ook betere oplossing zijn dan de plaatsing van een flitspaal.

(Foto’s en afbeeldingen © PZ Puyenbroeck en Bennie Vanderpiete)