Wijndomein Nobel bottelt en plant ook aan

Jean Marie
2 reactie(s)
Wijndomein Nobel bottelt en plant ook aan

© Bennie Vanderpiete

2016 was een mooi wijnjaar in onze contreien en dat had veel te maken met een schitterend najaar. Die oogst is nu gebotteld. Nobel breidt verder uit en beschermt zich ook tegen nachtvorst.

Botteling

Gisteren werd 2016 gebotteld bij Nobel. Zo’n 8.000 flessen worden vanaf half mei op de markt gezet in dezelfde 4 varianten als het millésime 2015.Twee witte met Johanniter-bronner en chardonnay, 1 rosé met pinot noir en cabernet cortis en 1 rode wijn met regent.

De johanniter-bronner kreeg deels een pelmaceratie om wat gulheid in de wijn te brengen. De chardonnay onderging een malolactische omzetting en de rosé werd gevinifieerd met kort schilcontact tijdens de persing zodat deze wijn als een ‘vin gris’ kan worden omschreven. Geen enkele van de 4 wijnen heeft vatlagering gekregen.

Nieuwe aanplant

Wellicht volgende week wordt een volgend planthoofdstuk geschreven. Zweigelt, auxerrois, pinot blanc en gris, johanniter en chardonnay in witte en regent in blauwe druif worden aangeplant op 2.5 ha. Zo komen we tot 5.5 ha wijngaard en verdere uitbreiding komt er niet.

Vorst

Het blijft wat kil en koel en ondermaats die thermometer en ook de wijngaardbloesem is er allergisch aan. Bij Nobel kozen ze voor warme lucht om de wijngaard en de bloesem te beschermen. Er werden 3 toestellen op gas aangekocht, die bij nadering van vorst (0.7 %C) warme lucht (85-95°C) blazen en zo bevriezing voorkomen.

Twee nachten na elkaar was dit noodzakelijk om in het najaar eventueel te kunnen wijnoogsten. De natuur is wispelturig soms en het is slechts wanneer de trossen geplukt zijn dat de oogst ook als geslaagd kan worden omschreven.

Er zijn verschillende methodes om de wijngaard te beschermen. Water nevelen, vuurpotten en besproeiing met een deklaag die als vetlaag dient, zijn andere mogelijkheden.

Vuurpotten worden in onder andere in Chablis gebruikt maar je moet zo’n 300 kaarsen per ha plaatsen. Aansteken, bijvullen en doven is heel erg intensief en bovendien erg luchtvervuilend.

Meer informatie: www.wijndomeinnobel.be