Tuindagen met “Paddenstoelen” kennen mooie slotdag

Bennie
4 reactie(s)
Tuindagen Paddenstoelen

© Bennie Vanderpiete

“Paddenstoelen” was – ondanks het wisselvallige weer - terug een erg mooie editie van de Tuindagen. Zoals steeds een prima organisatie en nieuwe exposanten en concepten creëerden een meerwaarde. “Hauts -de-France” is gastregio – en thema - in de lente van 2018.

De 58ste Tuindagen van Beervelde hadden dit jaar minder geluk met het weer. De voorspelde regen was de eerste 2 dagen een beetje spelbreker en drukte de opkomst. Nochtans waren er heel wat mooie opklaringen. Zowel op vrijdag als op zaterdag werden zo’n 3.700 bezoekers geteld. Het drogere weer op zondag zorgde dan voor een erg mooie opkomst en een gezellige drukte. Zo kwamen uiteindelijk toch meer dan 15.000 bezoekers opdagen voor deze herfsteditie. Op vrijdag kwam ook de Franstalige nationale zender RTBF filmen voor “Jardins et Loisirs”, een tuinprogramma dat zij reeds 20 jaar uitzenden. Ook PlattelandsTv kwam langs. Waar blijven de grote Vlaamse televisiezenders?

De botanische prijzen en de damesjury

Op zaterdag reikte de botanische jury traditiegetrouw haar prijzen uit. We onthouden hier vooral de educatieve prijs voor de Mexicaanse gewassen van “de nieuwe Tuin” van Peter Bauwens en de prijs van Epric voor hun nieuwe soort epiphyllum “Harry van Trier”. Deze bladcactus met een witgele bloem werd verkregen door kruising van 2 andere soorten en genoemd naar de in 2015 overleden groenjournalist en plantenkenner.
“Paddenstoelen” was geen gemakkelijk thema en vroeg de nodige creativiteit van de bijna 250 standhouders. De damesjury bezocht alle exposanten en beloonde de standhouders van de mooiste standen met een gouden oorkonde.

Goud was er onder meer voor “De groene verbeelding”, “Ons Ateljee”, VELT, Wilgen, Valérie Lavault met “Bijoux Lavault Paris”, Epric Foundations, Suzy Suy met haar schilderijen. Ook Verbauwhede deelde in het goud dankzij hun originele stand met 120 houten paddenstoelen en kabouters met opgestoken middenvinger. Heel wat van deze exposanten kwamen reeds aan bod in ons artikel van zaterdag ll. met 10 tips.

Ook nieuwe exposanten vallen in de prijzen

Deze editie ook een 15-tal nieuwe exposanten. In de villa een erg mooie stand van “Textiellabo” met vilt en gebreide kledingstukken van de hoogste ambachtelijke kwaliteit. Textiellabo heeft een groot aanbod aan workshops in Merelbeke. Naast het “boetseren met wol” kan je er leren continentaal breien en “Fair Isle breien”. Dat laatste is een breitechniek met twee kleuren die door Schotse dames van het gelijknamige eiland wereldberoemd werd.  Nieuwkomer “textiellabo” werd door de damesjury ook met goud beloond. ( http://textiellabo.be/ )
Goud was er eveneens voor de nieuwkomers van “PlantInLight”. Zij boden handgemaakte lampen en beelden aan, op plantaardige basis. Heel erg mooi en sfeervol.

Eveneens een erg interessante nieuwe stand was te vinden aan de ingang van de Tuindagen. Vzw Natuur & Mens is een nieuw, onafhankelijk collectief van experten uit architectuur, bos-en tuinbouw, de zorgsector, wetenschap en onderwijs.
Al deze experten werken samen in een interdisciplinair team aan natuur- en mensgerichte projecten. Overheden en besturen, bedrijven, maar ook particulieren, kunnen op hen beroep doen voor het uitwerken van duurzame, toekomstgerichte projecten, voor en met de natuur. Op hun stand konden de bezoekers deelnemen aan een “kijk- en geurtest”, die toeliet te onderzoeken hoe tuin- en natuurliefhebbers onkruid, ziekten en plagen bestrijden. ( http://www.natuurenmens.be/ )

Marc de Bel signeerde bij EcoSnooze

Mieke Poppe van EcoSnooze brengt al jaren alpaca’s mee naar Beervelde. Deze dieren hebben naast een uitermate zachte wollen vacht, ook een zeer zachtaardig karakter.
Jeugdschrijver Marc de Bel kwam zaterdag bij EcoSnooze zijn nieuw kinderverhaal voorstellen en signeren. “De Mutsels van Moppe” is het allereerste kinderboek over Alpaca’s en ontstond naar een idee van Mieke Poppe en Marc Goovaerts, die het boek illustreerde. Het verhaal gaat over Moppe, een van de grappigste EcoSnooze alpaca’s, die met de hulp van de Boeboeks een prachtig avontuur beleeft. Aan deze signeersessie werd ook een tekenwedstrijd gekoppeld. Kinderen konden ofwel een kleurplaat meenemen en daarna insturen of ter plaatse een tekening van alpaca’s maken.

Workshops, wandelingen en demonstraties

Opvallend ook hoe de “actieve beleving” van de tuindagen steeds meer succes kent.
Voorop de workshops bloembinden bij de “Groene verbeelding” waarvoor heel wat interesse was. Maar ook veel lof voor de paddenstoelwandelingen met Natuurpunt. Door de vele vragen van de deelnemers, liep bijna elke wandeling uit.
Een andere publiekstrekker was ook deze keer weer valkenier Marc Goossens met zijn roofvogels. Gedurende de demonstraties weet de man steeds het publiek te boeien met de nodige toelichtingen die op humoristische wijze gebracht worden.

“The RHS Experience”

Zondag – in de door “De Feestarchitect” erg mooi ingerichte viptent – een receptie naar aanleiding van het “RHS Experience”. De “Flower Shows” van de Engelse “Royal Horticultural Society” worden beschouwd als de absolute top van de florale evenementen. Vóór de villa in het Park van Beervelde, had Graaf Renaud deze keer een showtuin laten aanleggen volgens de regels van de RHS en rond het centrale thema van deze Tuindagen. Deze showtuin bestond uit drie delen met elk een weelderige bloemenpracht. Een bewandelbaar pad van reuzengrote, houten paddenstoelen leidde de bezoekers door deze drie delen.
Eerste gedeputeerde Alexander Vercamer had het in zijn toespraak vooral over de Gentse azalea die wereldberoemd is en in 2010 terecht erkend werd als ‘Beschermde Geografische Aanduiding’. Te vergelijken dus met een ‘Appellation Contrôlée’ bij de Franse wijnen. Oost-Vlaanderen telt 96 azaleakwekerijen, waarvan er zich 60 in “groot-Lochristi” bevinden. Zijn collega en partijgenoot – vierde gedeputeerde – Jozef Dauwe stak dan weer de loftrompet over de Tuindagen en besloot uitbundig met de woorden “Leve de Tuindagen van Beervelde”.
Een gouden getuigschrift van waardering werd aansluitend uitgereikt aan de Belgische Federatie groenvoorzieners en aan HACRON. De Gentse Azalea kreeg – uit handen van de Lootse schepen Marie-Claire Van Nieuwenhuyse – een oorkonde voor de smaakvolle inrichting van de stand.

“Hauts -de-France” is gastregio in de lente van 2018

Op 11,12 en 13 mei is er dan de 59ste uitgave van de tuindagen. Dan zal “Hauts-de-France”, een samenvoeging van Nord-Pas-de-Calais en Picardië, de gastregio zijn. Denk dan maar aan Cap Blanc Nez, Côte d'Opale en de drijvende tuinen van Amiens. Je vindt er eveneens het Château de Pierrefonds (lijkt verdacht veel op het kasteel van Doornroosje) en het Château de Chantilly (gekend voor zijn Tuindagen en de Crème Chantilly). En vergeet het departement Aisne- waar het graf van Vincent Van Gogh is- niet.

Lochristinaar was drie dagen aanwezig op de Tuindagen. Het leverde een erg uitgebreide fotoreeks op, die u kan bekijken op de Facebookpagina van Lochristnaar.com. Veel kijkplezier.