“3-hartenscholen GBS Lochristi en Beervelde geven boost aan bloedinzameling”

Bennie
0 reactie(s)
Bloed geven Rode Kruis Lochristi

© Bennie Vanderpiete

Eind maart kroonden de GBS Beervelde en GBS Lochristi zich met brio tot 3-hartenscholen en brachten respectievelijk 400 en 83 nieuwe bloeddonoren aan. Een prachtig resultaat en Lochristinaar bracht uitgebreid verslag uit over de slothappening in beide scholen.

Een totaal dus van 483 nieuwe bloedgevers die nu, beetje bij beetje, door het Rode Kruis gecontacteerd worden om bloed te komen geven. Niet allemaal op hetzelfde moment, want dit zou voor te grote praktische problemen zorgen. Een heel deel van de nieuwe bloedgevers werd bijgevolg nog niet opgeroepen.
Op woensdag 06 en 13 mei vonden in GBS Lochristi de eerste twee bloedinzamelingsacties plaats, sinds de acties in beide scholen. Lochristinaar ging niet enkel een kijkje nemen, maar ook wij kwamen ons engagement na en doneerden een half litertje bloed.

Bloedinzameling Rode Kruis Lochristi

“ Normaal gezien komen er maar 40 toto 45 % van de mensen opdagen die zich opgegeven hebben als nieuwe bloedgever. Welk percentage we gaan bereiken bij de 483 nieuwe bloeddonoren van Lochristi, is moeilijk in te schatten omdat ook heel wat mensen op ander plaatsen gaan bloedgeven” licht Joris Serlippens ons toe.

“Bij de bloedinzamelactie op 6 mei kwamen 149 bloedgevers opdagen. Dat zijn er zo’n 50 meer dan bij vorige inzamelacties. Bij deze 50 waren 25 nieuwe bloedgevers. Op de bloedinzameling van 13 mei waren de cijfers gelijkaardig. Toen kwamen 120 mensen opdagen om bloed te geven, daarbij 40 nieuwe donoren“ gaf verantwoordelijk bloedinzameling van Rode Kruis Lochristi Mariette Leyns ons mee. 

Verheugend dat de acties in beide scholen dus niet enkel een groot aantal nieuwe bloedgevers opleverden, maar ook een aantal vroegere bloedgevers activeerden om nog eens te doneren. Het aantal mensen dat kwam opdagen lag daardoor toch zo’ n 35% hoger dan normaal.
Nochtans blijft de nood hoog. Een tweetal weken geleden diende het Rode Kruis nog een oproep te doen omdat er een groot tekort was aan bloed van de bloedgroep B negatief. Er was op dat moment nog een voorraad voor (slechts) twee dagen!

Verantwoordelijken bloedinzameling Rode Kruis Lochristi

Daarom ook vanwege Lochristinaar de vraag aan al diegenen die zich opgaven als nieuwe bloedgever, om hun engagement ook waar te maken. Het kost maar een half uurtje van uw tijd en het prikje is nauwelijks voelbaar. Een geschenkje en een lekkere boterkoek zullen uw dank zijn.
Maar vooral: “Bloed geven doet Leven”!
De volgende bloedinzamelacties op het grondgebied Lochristi vinden plaats op 18 mei in WZC Sint-Vincentius Zaffelare (rusthuis achter de kerk) en op 28 mei in de Kring in Beervelde, telkens van 17 tot 19.30 uur.

Eerder verschenen:www.lochristinaar.com/nieuws/wordt-gbs-lochristibeervelde-een-3-hartenschool

www.lochristinaar.com/nieuws/gbs-beervelde-met-brio-een-3-hartenschool

www.lochristinaar.com/nieuws/gbs-lochristi-3-hartenschool-met-record-van%E2%80%A6400-donoren