Big Jump Overledebrug

Jean Marie
0 reactie(s)

Voor de vijfde maal organiseert Natuurpunt Moervaart-Zuidlede met medewerking van de gemeenten Lochristi en Wachtebeke deze ludieke grensoverschrijdende Big Jump voor iedereen die propere en levende rivieren wil.

Op 13 juli 2014 om 14.00 uur springen in heel Europa duizenden mensen in rivieren, waterlopen en meren om te tonen dat ze wakker liggen van proper water en dat ze daar iets willen aan doen.

Big Jump wil de Europese kaderrichtlijn ‘water’ meer bekendheid geven. Die kaderrichtlijn wil tegen 2015 alle Europese waterlopen ecologisch in een 'goede toestand'. Het is een ambitieuze doelstelling die moeilijk te bereiken is zonder steun van het brede publiek. Daarom brengt de Big Jump elk jaar opnieuw zoveel mogelijk mensen opnieuw in contact met waterlopen.

In Vlaanderen zal deze richtlijn niet worden gehaald.

Er wordt zo’n 100 meter gezwommen en Aquafin zal ter plaatse een cadeautje uitdelen. Vorig jaar was een topjaar met 150 zwemmers en 300 kijklustigen. Carry Goossens en enkele politici doen ook mee.

Doorlopend verzorgen de milieuadviesraad van Wachtebeke en Lochristi een info- en demostand over de kwaliteit van het oppervlaktewater van de Moervaart. Mogelijkheid wordt geboden om zelf de kwaliteit van het water te testen met sneltests en meetapparatuur, afhalen van gratis posters rond de biodiversiteit rond en in het water, interessante brochures van de Vlaamse milieumaatschappij en een zoekstand naar de soorten waterdiertjes met het blote oog en microscoop.

De baggerwerken werden eind mei stilgelegd na vissterfte door onder meer zuurstoftekort en worden pas in het najaar hervat.

 Afspraak om 14.00 uur aan de Overledebrug – Moervaart Wachtebeke. Meer informatie JP De Rycke – 0477 56 22 26 of mail drjean-pierre@scarlet.be of Mia 0474 43 57 89 – vsmia@scarlet.bewww.bigjump.be