Eigen woning

In België zijn 2 op 3 van alle woningen bewoond door de eigenaar. Vlaanderen (71%) telt een hoger percentage door de eigenaar bewoonde woningen dan Wallonië (66%) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (39%). Voor Lochristi geldt een percentage van 74.02%.

Dit blijkt uit Census-gegevens die betrekking hebben op 1 januari 2011. Ze geven het aandeel bewoonde conventionele woningen weer die bewoond worden door minstens één van de eigenaars (vruchtgebruik of naakte eigendom). In Vlaanderen telt de provincie Limburg het grootste aandeel door de eigenaar bewoonde woningen (76%), gevolgd door Vlaams-Brabant (74%) en West-Vlaanderen (72%). Oost-Vlaanderen (69%) en Antwerpen (68%) zijn hekkensluiter.

In Wallonië zijn de provincies Luxemburg (71%) en Waals-Brabant (70%) koploper, op korte afstand gevolgd door Namen (68%). Henegouwen (66%) en Luik (64%) kennen een wat kleiner aandeel door de eigenaar bewoonde woningen.

In de grootsteden is de verhouding woningen bewoond door de eigenaars ten opzichte van huurwoningen anders. Ze tellen verhoudingsgewijs minder eigenaarwoningen. Charleroi telt er proportioneel nog het meest, namelijk 56%. De stad Antwerpen telt 52% door de eigenaar bewoonde woningen, Gent 50%, Luik 49% en Brussel (de 19 gemeenten samen) ten slotte amper 39%.

Er zijn ook relatief weinig woningen die bewoond worden door de eigenaars in Verviers (51%), Leuven (53%) en Oostende (55%). Hetzelfde gaat op voor steden als Seraing, Namen, Eupen, Dinant (56%), Bergen (57%), Nijvel en Doornik (59%), Turnhout (62%), La Louvière (64%), Aarlen, Lier en Sint-Niklaas (64%).

Het hoogste aantal vinden we in Glabbeek (92%), Horebeke (91%), Kortenaken (90%), Linter, Geetbets en Donceel (89%). Het zijn vooral plattelandsgemeenten waar het aandeel door de eigenaar bewoonde woningen (zeer) hoog is. Aan de kust is het percentage woningen bewoond door de eigenaar over het algemeen dan weer laag.

Een vergelijking met onze buurlanden maakt nog eens duidelijk dat wij Belgen inderdaad geboren lijken te zijn met een ‘baksteen in de maag’. In Nederland wordt slechts 57% van de woningen bewoond door de eigenaars, in Frankrijk 59%, in Duitsland 48% en in het Verenigd Koninkrijk 65%. Enkel buurland Groothertogdom Luxemburg laat een hoger percentage optekenen (69%) dan België met zijn 66%. Tevens valt op dat landen in het zuiden nog hogere percentages dan België kennen (Italië 72%, Spanje 79%, Portugal 73%, Griekenland 73%) en dat de allerhoogste percentages woningen bewoond door de eigenaar(s) geregistreerd worden in voormalige Oostbloklanden: Polen (81%), Bulgarije (82%), Hongarije (92%), Slowakije (93%) en absolute koploper Roemenië (95%).

(Bron: Statbel)

Scroll naar boven