Erwin Van Damme is Jeugdlaureaat 2017

Eerder deze avond werd de jeugdlaureaat 2017 bekendgemaakt. De jury koos Erwin Van Damme uit 21 genomineerden. Hij volgt Ulrike Vermaercke op en is de vierde Jeugdlaureaat.

Het weekend van de jeugd werd afgesloten met de uitreiking van de prijs “Jeugdlaureaat 2017”. Net als de voorbije jaren koos de jeugdraad een laureaat uit organisaties, (jeugd)verenigingen, groepen of individuele personen die een uitzonderlijke prestatie leverden of zich zeer verdienstelijk maakten op het vlak van jeugdbeleid. Iedereen kon de voorbije maanden een organisatie of persoon nomineren en online voordragen. Uit de 56 inzendingen werden 21 kandidaten genomineerd.
De jury bestond dit jaar uit Ulrike Vermaercke (zelf jeugdlaureaat in 2016), Simon Bonne (voorzitter jeugdraad), Lien De Buck en Sofie De Vijlder (beiden leden van de jeugdraad).
Evi Van Acker was dit jaar het extern jurylid. Sandro Di Nunzio (schepen van Jeugd) en Christoff Van Acker (jeugdconsulent) stonden de jury bij met advies.

Jeugdlaureaat 2017

Er waren dus 21 genomineerden. De jury kende de titel “Jeugdlaureaat 2017” toe aan Erwin Van Damme en motiveerde haar keuze: “ Erwin Van Damme, volwassen begeleider van Chiro Beervelde werd dit jaar verkozen tot de laureaat. Hij heeft zich 15 jaar ingezet voor de Chiro als volwassen begeleider. Op die manier ondersteunde hij de leidingploeg al die tijd met raad en daad. Zij konden steeds bij hem terecht met hun grote of kleine problemen. Erwin hielp hen mee de werking van de Chiro uit te bouwen.

Zodoende was het Chiro-plezier verzekerd voor leden, leiding, ouders en sympathisanten. Dit jaar leert hij “de kneepjes van het vak” aan Sammy Stoop (oud-leider) om dan de fakkel door te geven.
Erwin Van Damme valt zo voor de tweede keer in de prijzen. In 2014 werd de titel “Jeugdlaureaat van Lochristi” voor het eerst uitgereikt. Dat jaar werd de ouderwerking van Chiro Beervelde verkozen, met Volwassen Begeleider (VB) Erwin Van Damme.

Erwin Van Damme

Erwin Van Damme (54) is van opleiding drukker. Sinds 1986 woont hij – samen met zijn echtgenote Véronique “Vée” en dochters Emma, Lena en Marthe – in Beervelde. In zijn jeugd was hij al actief in JH Lodejo, toen nog op de zolder boven het oude gemeentehuis. Toen Emma startte in de kleuterklasjes, engageerde Erwin zich in het oudercomité van de gemeentelijke basisschool. Toetreden tot het oudercomité van de Chiro Beervelde was dan ook een logische stap toen het Chiro-avontuur van Emma en Lena begon. Na een jaartje vroeg de men hem om spreekbuis te zijn tussen de leiding en de ouders. Zo werd hij “VB” volwassen begeleider. En na vijftien jaar zal Erwin nu de fakkel doorgeven aan zijn opvolger.

Uitreiking van de Award en BBQ

Na de bekendmaking van de Jeugdlaureaat door jeugdraadsvoorzitter Simon Bonne, mocht Erwin ook de Award in ontvangst nemen. Dit jaar een werk van de hand van Astrid Van de Vijver zelf actief geweest in het jeugdwerk (o.a. JH De Beeste).

Ze volgde een kunstopleiding aan de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst Sint-Lucas in Gent en stelde onlangs nog tentoon in de gang van het gemeentehuis. Semper Pie, het muzikale duo Jurgen Van Bouchaute en dochter Wienke, zorgde voor de erg mooie muzikale omkadering van de plechtigheid. En daarna was het tijd voor een barbecue. Liefst 215 mensen schoven mee aan tafel.

Eerste reactie Erwin

“Ik ben erg verrast” aldus Erwin in een eerste reactie. “Soms vraagt men mij waarom ik mij zo engageer, volledig onbezoldigd. Wel, je krijgt er enorm veel waardering voor terug.
Ik heb er de voorbije jaren heel veel tijd in gestoken. Tijdens de week loop je dikwijls te denken aan zaken die je nog moet doen en na de activiteiten spring ik geregeld eens binnen om te kijken of alles vlot verlopen is en na te praten. Zo creëer je een band en word ik als 54-jarige geaccepteerd door de jongeren. En dat houdt mij jong. Dat ze mij nomineerden, is een erg mooie blijk van waardering.”

Proficiat Erwin!

Scroll naar boven