Fietspad en rioleringen langs N449

 

Wellicht in 2020 wordt er een vrijliggend fietspad aangelegd vanaf De Lozen Boer tot Wachtebeke. In Lochristi moeten 34 onteigeningen gebeuren, waaronder 1 woning. De totale prijs bedraagt ongeveer 9 miljoen euro waarvan 7 miljoen zijn gesubsidieerd.

Momenteel zijn het aanliggende fietspaden van amper 1 meter breed. Men wil veilige fietspaden aanleggen van 1.75 m breed.

Binnen de zone 70 km/u zijn het vrijliggende eenrichtingsfietspaden met een groene tussenberm. Binnen de bebouwde kom (50 km/u) zijn ze aanliggend en verhoogd. Ook de kruispunten worden deels heringericht. Zo krijgt het kruispunt Slagmanstraat – Oude Veldstraat een verhoogde overrijdbare middengeleider.

Slagmanstraat Lochristi

Veel straten of delen ervan hebben geen riolen en het huishoudelijk afvalwater stroomt in de grachten. Tegen 2027 moet 85% van het oppervlaktewater gezuiverd worden en dat is een grote uitdaging. In de Slagmanstraat zullen alvast bomen moeten gekapt worden en worden de grachten ingebuisd.

Aanleg fietspad N449

In Zaffelare Dorp en Oosteinde zijn geen werken gepland.

Ter hoogte van de Kasselstraat gaat men van enkele richtingsfietspaden (1.75 m) over naar een dubbelrichtingsfietspad van 2.5 m breed.

De leegstaande? woning Dam 106 wordt onteigend.

Dam 106 onteigend

Tussen Dam 53 en 61 wordt een haltehaven voor de bus aangelegd met langsparkeerstroken.

Het rioleringswater gaat deels richting het RWZI Moerbeke (Eksaardedam) en deels richting het geplande RWZI in Ruilare.

De werken maken 34 onteigeningen noodzakelijk. Meestal zijn het grachten. Vanaf deze maand start deze procedure via een minnelijke poging. Nadien wordt de gerechtelijke procedure via de vrederechter opgestart. Tegen het Ministerieel Besluit in verband met de onteigeningen werd beroep aangetekend bij de Raad van State. Of de werken hierdoor vertraging zullen oplopen, is momenteel onbekend.

Dam Zaffelare

Het deel vanaf de Puyenbrug richting Wachtebeke (Meersstraat) wordt eveneens heringericht in samenwerking tussen het Vlaams Gewest en de gemeente Wachtebeke.

Hier zijn de onteigeningen al gebeurd en hoopt men sneller van start te kunnen gaan dan 2020. Ook de trajectcontrole staat op de verlanglijst van beide gemeenten maar hiervoor moet het Vlaams Gewest haar plannen nog ontvouwen en de budgetten toekennen.

Kerkstraat Zaffelare

Het is een knelpunt in de kriskraskruising van Lochristi. De N70 staat 'on hold'.

 

Scroll naar boven