Gemeenteraad 27 februari 2017

Ze volgen elkaar snel op. Deze tweede gemeenteraad 2017 behandelt 16 punten waarbij veel routinebeslissingen worden genomen. We lichten alvast enkele punten toe.

Aanleg fietspad Pauwstraat

fietspad Pauwstraat

Op 26 september 2016 keurde de raad het voorontwerp, de innemingplannen en het ontwerp van verkoopbelofte voor de aanleg van een fietspad in de Pauwstraat goed. De kostprijs voor deze werken wordt geraamd op 927.323,30 euro zonder btw. Aan de provincie wordt de hoogst mogelijke subsidie gevraagd. Deze subsidie wordt geraamd op 305.546,30 euro zonder btw.

fietspad Pauwstraat

Kleine rioleringswerken en werken aan waterlopen

 Twee duikers langs erkende waterlopen moeten worden vernieuwd. Het betreft de duikers op waterloop 1.215 onder de verbinding Dam – Koedreef en een duiker op waterloop 1050 ter hoogte van de kruising met de Hanselaarstraat. Daarnaast kan het geurprobleem op waterloop 1.051 ter hoogte van het Gaverveld worden opgelost door de lozing van de gemengde riolering van het Gaverveld af te koppelen van deze waterloop en te verbinden met de DWA-leiding van de Sint-Elooistraat. De kostprijs voor deze werken wordt geraamd op 165.000,00 euro zonder btw. Om deze werken te kunnen uitvoeren is het aangewezen een ontwerper aan te stellen. De kostprijs voor deze dienst wordt geraamd op 12.500,00 euro zonder btw.

Aankoop van twee stationaire persen met bijbehorende containers

Op het gemeentelijk recyclagepark wordt het grofvuil ingezameld met behulp van twee stationaire persen met twee bijbehorende containers. De twee bestaande persen met containers dateren van 1997 en 1998. Beide combinaties zijn versleten en aan vervanging toe.

IDM plant de aankoop van een aantal stationaire persen met bijbehorende containers voor de recyclageparken die zij in beheer heeft en is bereid om op te treden als aankoopcentrale waardoor ook de gemeente gebruik kan maken van deze raamovereenkomst. Omdat OVAM voor dergelijke aankopen subsidie geeft (maximum 50%), heeft IDM al een subsidiedossier ingediend. Het lastenboek werd op 21 december 2016 door de raad van bestuur van IDM goedgekeurd onder de opschortende voorwaarde van goedkeuring van subsidie door OVAM. Pas na goedkeuring van de subsidie zal men overgaan tot publicatie van de opdracht. De kostprijs voor de aankoop van 2 persen met bijbehorende containers wordt geraamd op 63.000,00 euro zonder btw.

Plaatsen fotovoltaïsche cellen gemeentelijke basisschool Centrum

gemeentelijke basisschool Lochristi

Het plaatsen van fotovoltaïsche cellen op het dak van de gemeentelijke basisschool Centrum kan een besparing op de elektriciteitskosten betekenen. Dit is in overeenstemming met de doelstelling van het Convenant of Mayors en het SEAP. In het kader van de samenwerkingsovereenkomst met Eandis kan de netbeheerder worden aangesteld als opdrachtgevend bestuur. De totale kostprijs van de levering wordt geraamd op 34.148,88 euro zonder btw.

Overeenkomst met het Vlaams Energiebedrijf

Het Vlaams EnergieBedrijf kan optreden als speler en facilitator op de groothandelsmarkten voor elektriciteit en aardgas en kan hierbij optreden als aankoopcentrale waardoor de aanbestedende overheden die beroep doen op een aankoop- of opdrachtencentrale zijn vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningprocedure te organiseren. De huidige opdracht voor het leveren van elektrische energie en gas loopt af op 31 december 2017. Vanaf 1 januari 2018 wordt geopteerd om in te stappen in het aanbod van het Vlaams EnergieBedrijf:

– het VEB werkt via de korte termijnmarkt, wat voordeliger is op lange termijn

– de afgelopen jaren was de samenaankoop via VEB 3 à 15% voordeliger dan deze via Eandis;

– het contract wordt na 1 jaar automatisch verlengd naar een contract van onbepaalde duur, waardoor minder administratie nodig is.

De OCMW-raad, de politieraad, de kerkfabrieken, de Dienst 112, Jeugdhuis Lodejo en SK Lochristi hebben reeds het contract goedgekeurd en de gemeente aangeduid om dit contract in gezamenlijke naam af te sluiten en aan Eandis het mandaat gegeven om de lijst van de gecontracteerde verbruikspunten en facturatieadressen op te vragen bij de huidige energieleveranciers en om als facilitator op te treden voor de overgang naar het nieuwe contract. De raad gevraagd de ontwerpovereenkomsten tussen de gemeente en het Vlaams EnergieBedrijf voor de levering van groene elektriciteit en aardgas goed te keuren.

Grondinnemingen

Grondinnemingen voor de realisatie van de wegen- en rioleringswerken in de Persijzer- en Leemstraat. De grondinnemingen zijn ten laste van de gemeente. De vergoeding bedraagt 36.300 euro, te verhogen met 28.443,10 euro voor het ereloon van de notaris, kosten van overschrijving, hypothecaire getuigschriften, de handlichtingkosten e.d.

Gratis grondafstand verkavelingen

Het gaat om de verkavelingen Duiventorenhof (26 loten), Jasmijnhof (7 loten), Vaarlaars fase G (21 loten), Meerhout Dekenijstraat (10 loten) en Gemete Dorpsstraat (17 loten) of in totaliteit 81 nieuwe woningen.

Palmenhof

Op 19 december 2016 nam de gemeenteraad de principebeslissing voor het geven van de benaming “Palmenhof” aan de nieuwe weg uitkomende in de Smalle Heerweg tussen huisnummers 5 en 9.

Interlokale vereniging “De Vijf”

Goedkeuring jaarrekening en jaarverslag 2016

 

Scroll naar boven