Gemeenteraad op 27 april

Jean Marie
0 reactie(s)

De gemeenteraad komt weer samen voor de bespreking en goedkeuring van 13 punten. Enkele opvallende items met de sluiting van 2 spoorwegovergangen in Lobos en Beervelde, de verkoop en restauratie van gebouwen en relighting ook in Beervelde. 

Bibliotheek Beervelde

De huidige bibliotheek in Beervelde verhuist binnen afzienbare tijd naar een andere locatie (dekenij) en de gebouwen van de vzw dekenale werken worden door de gemeente aangepast. Hiervoor is een budget voorzien van 200.000 euro. De opmaak van het ontwerp wordt geraamd op 17.000 euro.

Relighting GBS sporthal Beervelde

De relighting van de sporthal van de GBS (gemeentelijke basisschool) afdeling Beervelde zal 14.664 euro kosten. Men zal gebruik maken van LED-verlichting omdat deze geen onderhoud vergt, kostenbesparend is met een vooropgesteld terugverdieneffect binnen 7 jaar op de elektriciteitsrekening. Eventuele onvoorziene kosten worden geraamd op 3.159 euro.

Principieel akkoord afschaffen overweg 63 Volderstraat en 68 Pensionaatstraat

spoorwegovergang pensionaatstraat lochristi

Naar aanleiding van de aanleg van het fietspad langs de spoorweg is Infrabel vragende partij om, in overeenstemming met de opdracht van de federale overheid, zoveel mogelijk overwegen af te schaffen. Overwegen vormen zwarte punten op het spoornet qua veiligheid, stiptheid en onderhoud.

Infrabel stelt voor om overweg 63 in de Volderstraat en overweg 68 in de Pensionaatstraat af te schaffen. Voor de overweg op de Beerveldse Baan is de gemeente voorstander van het voorzien van een brug of tunnel. Voor Terpoelen dient gemotoriseerd verkeer mogelijk te blijven.

De raad wordt gevraagd principieel akkoord te gaan met de afschaffing van overweg 63 in de Volderstraat en overweg 68 in de Pensionaatstraat. Na dit akkoord zal Infrabel kort na de gemeenteraad een infomarkt organiseren. Ook de buurtweg 2 aan de Volderstraat dient te worden gewijzigd.

Verkoop gebouwen Beervelde-Dorp 51 en 53

gemeentehuis beervelde

Deze gebouwen staan al een hele tijd leeg en huis 53 werd in een niet zo ver verleden aangekocht. De plannen zijn nu echter gewijzigd en de meerderheid is van oordeel deze gebouwen niet meer nodig te hebben. Men wil dit doen bij online bieden. Uit de reacties kunnen we afleiden dat CD&V niet akkoord is.

Sociaal woningbouwproject Vardeken Zaffelare

Wat de geplande omgevingswerken betreft wordt gevraagd om met de aanplant van 24 bomen langs de Burgemeester Lippensstraat te wachten omdat er een procedure lopende is om de kavels anders te gaan indelen. Om te vermijden dat de nieuw aangeplante bomen binnen enkele jaren moeten verplaatst worden en de gemeente opteert om in de straat bomen van dezelfde grootte te voorzien, wordt gevraagd om een bedrag van 2.880,00 euro, excl. btw. te storten op de rekening van de gemeente waarmee de gemeente later zelf de bomen zal aanplanten.

Bebloemingsactie

Er wordt opnieuw een bebloemingsactie georganiseerd voor de versiering van voortuinen en voorgevels door middel van bloeiende planten. Alle inwoners van Lochristi kunnen deelnemen.

IDM nieuwe vertegenwoordiger na ontslag schepen Patricia Van De Weghe

De Open Vld-fractie vraagt om raadslid Steve Van der Vennet voor te stellen als tweede vertegenwoordiger van de gemeente Lochristi in de raad van bestuur van IDM, in opvolging van schepen Patricia Van De Weghe, die haar ontslag in die hoedanigheid wenst in te dienen.

Gecoro

In de geheime zitting worden nieuwe vertegenwoordigers aangeduid voor de Gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (Gecoro) Steve Van der Vennet kan wettelijk niet meer zetelen (gemeenteraadslid) en wordt vervangen door Charlotte De Schepper, door het OCMW voorgedragen.

Na een oproep naar kandidaten in het gemeentelijk infoblad hebben 3 kandidaten als vertegenwoordiger van een vereniging van sociale en/of culturele aard tijdig hun kandidatuur ingediend, nl. Robin Verbeke, Thijs Bogaert en Mike Van Lyssebettens. Het is aan de raad om een nieuw lid te benoemen.