Gemeenteraad op 30 mei 2016

Jean Marie
0 reactie(s)
gemeentehuis Lochristi

© Bennie Vanderpiete

De gemeenteraad komt samen voor de bespreking van 17 punten. We lichten er enkele belangrijke uit zoals Uyttenhove.

Aankoop vorkheftruck Venecoloods (2de hands)

Voor het optimaal gebruik van de Venecoloods werden er stapelrekken geplaatst. Om deze rekken te kunnen gebruiken is een vorkheftruck nodig. Daar dit gebruik niet dagelijks en eerder beperkt in uren zal zijn, wordt geopteerd om een tweedehandse vorkheftruck aan te kopen en de prijs wordt geraamd op 13.900 euro zonder BTW.

Multifunctioneel gebouw op site Uyttenhove

Uyttenhove Zavel Lochristi Zeveneken

Op 21 mei 2007 nam de raad de principebeslissing voor de bouw van een multifunctioneel gebouw op de site van Uyttenhove. Op 31 maart 2011 ontving de gemeente een weigering van de stedenbouwkundige vergunning voor het project. Het beroep werd in het arrest van 25 februari 2015 door de Raad voor vergunningsbetwistingen afgewezen als ongegrond.

De ontwerper, Bulk Architecten, werd vervolgens gevraagd een nieuw schetsontwerp te maken, maximaal rekening houdend met de bezwaren en de motieven die de basis vormden voor de eerdere weigering van stedenbouwkundige vergunning. De aanpassingen hebben onder meer betrekking op het supprimeren van de repetitielokalen en de polyvalente sportzaal en het verplaatsen van de kleedkamers waardoor het gebouw aanzienlijk versmald wordt.

Vervolgens werden het schetsontwerp en de mobiliteitsstudie besproken met de dienst Ruimte Vlaanderen in een projectvergadering op 15 januari 2016 en positief bevonden.

Het college wenst de wijzigingen aan het programma van eisen en de eruit voortvloeiende wijzigingen aan de opdracht van de architect aan de raad ter goedkeuring voor te leggen. Daar de gunning van de opdracht aan de ontwerpers dateert van 4 november 2008, zijn de bepalingen van artikel 7 van het uitvoerings-KB van 22 september 1996 van toepassing. Dit artikel laat toe dat de aanbestedende overheid de oorspronkelijke opdracht eenzijdig wijzigt voor zover het voorwerp ervan onveranderd blijft en, zo nodig, mits een rechtmatige compensatie.

Volgens de overeenkomst tussen de gemeente en Bulk Architecten kan het degressief ereloonpercentage van de ontwerper worden toegepast op het (gewijzigd) voorwerp van de opdracht, opnieuw te beginnen vanaf de eerste schijf. De kostprijs voor deze meerwerken wordt geraamd op 209.099,84 euro zonder BTW.

Verbouwingswerken bibliotheek Beervelde (ifv VZW Sint-Daniël)

Op 25 november 2013 keurde de raad de beginselovereenkomst goed tussen de gemeente en de vzw Dekenale Werken van het dekenaat Lochristi, over Den Kring en de bibliotheek. Op 30 juni 2015 stelde het college architect Piet De Mey uit Lochristi aan als ontwerper voor de verbouwingswerken van de bib Beervelde in functie van het gebruik door de vzw Sint-Daniël. De opdrachtdocumenten bestaande uit de bestekken, de plannen, het veiligheid- en gezondheidsplan en de presentatie zijn door de ontwerper opgemaakt.

De kostprijs voor perceel 1 (ruwbouw en afwerking) wordt geraamd op 154.095,49 zonder BTW en voor perceel 2 (technieken (sanitair, verwarming en ventilatie) 24.000 euro zonder BTW.

Vervangen openbare verlichting Zaffelare-Dorp

De openbare verlichtingspalen en –armaturen in Zaffelare-Dorp dateren van 1975. De palen bestaan nog uit lithobeton en de armaturen halen energetisch een slecht rendement. Op voorstel van Eandis worden de oude palen en armaturen gesloopt en vervangen door 17 geanodiseerde aluminium lichtmasten met een lichtpunt van 8 meter en 6 steunen voorzien van led-armaturen. Kostprijs 27.770,13 euro zonder BTW. De werken zullen uitgevoerd worden in 2017.

Aanpassen openbare verlichting Hoekskensstraat

De openbare verlichting in de Hoekskensstraat, in het bijzonder aan de kruispunten, is onvoldoende. Na voorstellen van Eandis opteert de gemeente voor het verplaatsen van de armaturen in het eerste deel van de Hoekskensstraat (bebouwde kom) naar de palen zonder armatuur en in het tweede gedeelte van de straat (buiten de bebouwde kom), het plaatsen van nieuwe led-armaturen in het eerste deel, het plaatsen van bijkomende ledarmaturen op de kruispunten met de Dorpsstraat en ter hoogte van de splitsing van de Hoekskensstraat (huisnr 107) en het vervangen van de aanwezige lithobetonpalen door aluminium lichtmasten met een lichtpunt van 8 meter. De kostprijs wordt geraamd op 18.468,61 euro zonder BTW. Ook deze werken zullen uitgevoerd worden in 2017.

Vaststelling gebruikersreglement gemeentelijke podiumwagen

De gemeente beschikt sinds korte tijd over een podiumwagen. Het is de bedoeling deze tegen betaling van een retributie ter beschikking te stellen van verenigingen, wijkcomités, scholen, …

Voor de goede werking is het dan ook noodzakelijk hiervoor een gebruikersreglement op te stellen, dat de praktische modaliteiten regelt. Er wordt voorgesteld voorgesteld een retributie te vragen van 100 euro per periode van maximum 1 weekend of maximum 1 midweek. Daarnaast dient een waarborg gegeven te worden van 500 euro.