Glyfosaat en Roundup: asbest van de toekomst?

In maart 2015 categoriseerde het IARC glyfosaat, het belangrijkste actieve bestanddeel van Roundup als waarschijnlijk kankerverwekkend. Ondertussen lijkt het er op dat Monsanto wetenschappelijk onderzoek manipuleerde. Hoe pakt de gemeente onkruid aan?

Lochristi heeft een pesticidenreductieplan waarbij op de meeste openbare plaatsen geen chemische bestrijdingsmiddelen meer worden ingezet. Quasi alleen op kerkhoven wordt nog gespoten.

pesticidenreductieplan Lochristi

Momenteel gebruikt de groendienst 4 verschillende toestellen – al dan niet gehuurd – om al dat niet gewenst kruid van tussen greppels, voetpaden en betonklinkers te halen en te vernietigen.

onkruid bestrijding Lochristi

We zagen ze aan het werk. Het lukt allemaal vrij goed en binnen heel afzienbare tijd zal het openbaar domein pesticidenvrij worden onderhouden.

Het is belangrijk dat ook Lochristi – in een historisch perspectief van professionele bloementeelt met bestrijdingsmiddelen – het goede voorbeeld voorhoudt, zodat iedereen kan ervaren en zien dat er andere mogelijkheden zijn.

In de USA hebben alvast een groep van zo'n 100 landbouwers met een specifieke kanker (non-Hodgkin-lymfoom) een rechtszaak aangespannen tegen Monsanto. Ondertussen blijft Roundup hier vrij te koop. Misschien verlengt de Europese Commissie de licentie die eind dit jaar afloopt niet? Volgt men het IARC, het internationaal agentschap voor kankeronderzoek of wordt er verder gelobbyd?

In Vlaanderen zou het gebruik verboden worden voor particulieren maar niet voor grootverbruikers (land- en tuinbouwers) en op Federaal vlak zou de verkoop aan particulieren stopgezet worden. Vlaams Minister Joke Schauvliege en Federaal Minister Willy Borsus zouden dit binnenkort wettelijk regelen.

Iedereen kan bijdragen – www.2020pesticidevrij.nu – en misschien kan de NMBS ook meedoen? Ook zij zijn grootverbruikers langs alle spoorlijnen. Eerder verschenen: www.lochristinaar.com/blog/pesticidenvrij-vlaanderen

Scroll naar boven