IDM

Ondergrondse glasbollen, winteruur op recyclageparken en het jaaroverzicht van de Intercommunale Durme Moervaart.

​Tijdens OpenBedrijvenDag was er ook een jobpunt. In New York willen velen achter de 'vuilkar' lopen. De wachtlijst is 8 jaar en dit jaar schreven zich al 94.000 sollicitanten in. De proefperiode betaalt misschien 'schamel' maar na 5 jaar dienst wordt het jaarsalaris 70.000 $. Elk jaar zijn er zo'n 500 plaatsen.

Glasbollen ondergronds            

IDM is gestart met de voorbereidende werken voor de plaatsing van de eerste ondergrondse glasbollen. Het gaat om een testproject, in samenwerking met Fost Plus. In totaal zullen 6 bovengrondse glasbollen vervangen worden, in 5 van de 6 IDM-gemeenten. Deze week zijn de eerste voorbereidingen gestart. Zolang de ondergrondse glasbol niet kan gebruikt worden, zal de huidige glasbol tijdelijk naar een locatie in de buurt verhuizen.

Deze glasbollen bieden een aantal voordelen. De inwerpopening is lager, dus minder belastend. Het ingeworpen glas maakt minder lawaai en ze vallen minder op in de omgeving. Sluikstorters zullen minder snel geneigd zijn hun slag te slaan in buurt van ondergrondse glasbollen? De omgeving blijft misschien langer schoon.

De eerste ondergrondse bol werd geplaatst achter het gemeentehuis.

Winteruur op het recyclagepark

Sinds 1 oktober zijn de uren van de IDM-recyclageparken aangepast naar het winterregime. Het winterregime duurt tot eind maart. Zo sluit het park in Lochristi op woensdag en donderdag om 17 uur.

Jaarverslag 2015

Het wagenpark van IDM bestaat uit 21 voertuigen die samen vorig jaar 719.405 km aflegden. Het ledigen van de glasbollen en het ophalen van papier en karton wordt gedaan door externe firma’s. Restafval zit wat in stijgende lijn. In 2013 was dat nog gemiddeld 102.6 kg/inwoner terwijl dit vorig jaar 105.6 kg werd.

Sluikstorten blijven een acuut probleem niet alleen rond de glasbollen. Er werden 1.414 meldingen gedaan en dat zijn er 4 elke dag en meteen een sterke stijging (. 13.2%) De pakkans is hier minimaal (41 identiteiten ontdekt) en sommigen worden hierdoor blijkbaar aangemoedigd.

We leverden elk gemiddeld 49.5 kg GFT (groenten, fruiten en tuinresten) in. Wie geen groene bak heeft of gebruikt en thuis composteert wordt niet gehonoreerd via de lineaire milieubelasting of wat dan ook.

Op een totaal van 794.530 PMD-zakken werden er 29.922 geweigerd en dat is 3.76%.

IDM heeft 87.9 voltijdse equivalenten in dienst (74.7 M en 13.2 V) en dat zijn 81 voltijdse medewerkers en 9 deeltijdse. Ze presteerden samen 136.366 uren.

Het volledig verslag leest u via deze link www.idm.be/bibliotheek-jaarverslagen.html

openbare vuilbak IDM

Scroll naar boven