JAPAN thema voor Tuindagen 9-10-11 oktober 2015

Nog iets meer dan twee maanden en de tuinliefhebbers zullen weer massaal afzakken naar het Park van Beervelde. Het thema van de 54ste editie van de Tuindagen zal dan “Japan” zijn.

Eerder deze week maakte de graaf ook al de affiche bekend via de facebookpagina van de Tuindagen van Beervelde.

Japan – De bakermat

Graaf Renaud wilde, ook op aangeven van een aantal standhouders, dit thema al enige tijd uitwerken. Niet verwonderlijk, want ten slotte vormt Japan de bakermat van onze tuincultuur. Heel wat planten – ook diegene waar onze streek mee beroemd werd en die vandaag in vrijwel elke tuin groeien – vinden hun oorsprong in het land van derijzende zon.
Denken we maar even aan de azalea's, camelia, viburnum (“sneeuwbal”), wisteria (Blauwe Regen) en ook de prunus (met daarbij de Japanse sierkers).

Tuindagen Beervelde 2015 oktober Japan

Standhouders

Het thema biedt ook deze keer heel wat mogelijkheden aan de standhouders. We hadden de voorbije edities reeds de standen van Peter Bauwens (De nieuwe tuin) en Claude Pohlig (Cuisine Potager). Zij kregen op de Tuindagen van oktober 2014 nog de educatieve prijs voor “voor hun leerrijke stand, goed gedocumenteerd en met aandacht voor het culinaire gebruik van Japanse groenten”.
Dit najaar pakken ze opnieuw uit met een kook-demo. Ze zullen een Bento aanbieden: een Japanse lunch met 5 kleine (degustatie)gerechtjes. Peter zal van de gelegenheid gebruik maken om op zijn stand 24 Japanse groenten te presenteren

De vorige editie bracht ook theesommelier Ann Vansteenkiste naar Beervelde. In het paviljoentje achter de vijver nodigde de “Tea Queen of Belgium” de bezoekers uit om een theeceremonie bij te wonen en te proeven. Het was er, mede door de ligging, net iets minder druk maar de demonstraties werden fel gesmaakt. Haar deelname voor de komende editie kon nog niet bevestigd worden.

Tuindagen Beervelde 2015 oktober Japan

Ook Bijoux Lavault -de stand van mevrouw Valerie Lavault- past perfect in het Japanse thema. Zij presenteert juwelen gerealiseerd op basis van natuurlijke elementen, voornamelijk orchideeën. De echtgenote van de graaf studeerde destijds Handel en…Japans.

Het nieuwe thema biedt de standhouders bovendien de mogelijkheid te werken volgens de grootte die ze zelf wensen. Gaande van een Japans paviljoen tot een klein bonsaiboompje. Ook de minituintjes van de graaf zullen terug aanwezig zijn. Deze keer niet met elfjes of met kopjes, maar met Japanse symboliek. En uiteraard zal er sushi aangeboden worden.

De affiche

De voorbije dagen werd de affiche dus bekend gemaakt via de Facebook-pagina van de Tuindagen van Beervelde, en nu ook op de website.
Op een witte achtergrond ziet u de rijzende zon, een bamboe-rasterwerk en een bonsaiboompje. De Japanse symbolen links bovenaan de affiche betekenen: “Het Feest van de Tuin”, de leuze van de Tuindagen.

De tuindagen vinden plaats op 9, 10 en 11 oktober telkens van 10 tot 17 u. Een bezoekje kost slechts 10 euro, kinderen tot en met 14 jaar mogen gratis binnen. Net als bij de vorige edities, kan u ook tickets online en in voorverkoop kopen aan 8 euro(via www.parkvanbeervelde.be). U spaart er niet enkel geld mee, maar ook tijd bij het binnenkomen. Doen dus!

Binnenkort magLochristinaar terug een aantal vrijkaarten weggeven. Geregeld onze site bezoeken is dus de boodschap. Wij kijken alvast uit naar deze Japanse editie!

Nog meer informatie over de tuindagen vindt u op de website: http://www.parkvanbeervelde.be/nl/de_tuindagen/142015/0/in-de-herfst/oktober
 

(Affiche: Park van Beervelde – Foto’s: Bennie Vanderpiete)

Tuindagen Beervelde 2015 oktober Japan

 

Scroll naar boven