LoKort

Nieuws van bij IDM, uit de Bib, de Kerstmarkt in Eksaarde, een unieke huwelijksverjaardag politiecontroles en andere nieuwtjes gebundeld in deze LoKort.

IDM gaat voor propere glasbolsites

Vorige week lanceerde IDM haar nieuwe sensibilisatiecampagne ‘Geen brol rond de Bol’. Het achterlaten van zwerfvuil rond de glasbollen blijft hier en daar erg problematisch. De actie zal een half jaar duren en de spandoeken op nadarhekken verhuizen elke week naar een andere site. Binnen het werkingsgebied van IDM (6 gemeenten) zijn er in totaal 87 glabolsites met 120 duoglasbollen voor wit en gekleurd glas. Uit cijfers blijkt dat het zwerfvuil de laatste jaren ‘stabiel’ blijft. Dit jaar komen we in de buurt van 20 Ton afval rond de sites, in 2013 werd net geen 23 Ton verwijderd. Glasscherven, keramiek, porselein en pyrex vind je veel naast de bollen alsook verpakkingen en zelfs keukenvuilniszakjes. Wekelijks worden de sites opgekuist en de meest vervuilde zelfs 2x per week.

Tijdrovend, duur en altijd opnieuw met de afvalkraan open en dit door de overlast veroorzaakt door enkelingen. Het kost de gemeenschap handenvol geld en er is geen positieve evolutie. Geen pakkans en geen discipline.

Roodkapje waar ga je heen?

De tentoonstelling van het literair museum in Hasselt toert. Van woensdag 17 december tot 11 februari 2015 kun je deze tentoonstelling bezoeken tijdens de openingsuren van de bib in Lochristi. Nieuwe sprookjesboeken vormen de leidraad.

Op zaterdag 20 december om 15 uur staat een echt Roodkapje klaar met in haar mandje verhalen, knutselopdrachten en lekkers. Toegankelijk vanaf 2 ½ jaar – gratis ook maar reserveren verplicht via de balie – 09 356 60 73 – bibliotheek@lochristi.be

Op 17 december – 14 en 18 januari 2015 om 15 uur kunnen kinderen (vanaf 5 jaar) genieten van ‘Voorleesuurtjes met een rood tintje’. Reserveren zoals hierboven.

Heemkundige Kring

Vorige week gaf de Oost-Oudburg haar 51ste jaarboek uit. In de raadszaal werd het boek voorgesteld in aanwezigheid van verschillende auteurs. Het Jaarboek telt 388 pagina’s en 2 grote stukken gaan over Lochristi.

Adhémar Van Acker schreef over zijn grootvader die burgemeester was van 1921 tot 1934. Bert Vervaet heeft een grote bijdrage geschreven over de dodelijke oorlogsslachtoffers 1914-1918 met hun persoonlijk levensverhaal. Allemaal heel jonge mensen die vroegtijdig stierven in deze waanzin.

Het boek kost 23 euro (of 27 indien verstuurd) en kan besteld worden via storting op BE65 7370 3773 8396. Meer informatie bij de auteurs of via Louis.gevaert@dsmg.be.

Kersthappening Eksaarde

Op zondag 21 december is er van 11 tot 21 uur een alternatieve kersthappening in Eksaarde. U vindt alle informatie op www.gezoarsfeesten.be – Mien De Winter, kunstenares uit Beervelde neemt ook deel en alle info over haar en haar werk vind je op www.dewintermien.worldpress.com. Die zondag is het ook Hijfte-Kerst.

60 jaar getrouwd

Op donderdag 11 december vierden Lochristinaren Etienne Van Semmertier en Yvonne Polfliet hun 60ste huwelijksverjaardag. Ze werden door de gemeente in de bloemetjes gezet op zaterdag 13 december.

100

Op 18 december wordt Marie-Louise Buysse 100 jaar. Dit wordt gevierd in het WZC Sint-Eligius in Zeveneken.

Sporta Zeveneken

Vanaf dit seizoen speelt voetbalclub Sporta Zeveneken bij KVV Vlaams Brabant. Bij dit verbond wordt in onze provincie geen competitie meer gespeeld. Ze staan nu 6de. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor verplaatsingen en zo moeten ze ook richting Anderlecht om de wedstrijd tegen ‘New Saint Guidon’ te betwisten. Sporta heeft ook een nieuwe uitrusting.

Eindejaarsacties Politie

Politiezone Regio Puyenbroeck en politiezone Regio Rhode & Schelde slaan de handen in elkaar. Ze zullen dit eindejaar extra waakzaam zijn tijdens de periode tussen 10 december 2014 en midden januari 2015. Er zal verhoogd gepatrouilleerd worden in de omgeving van handelszaken en warenhuizen. Dit project past volledig in de strategische en operationele doelstellingen van het zonaal veiligheidsplan van de beide politiezones.

” Door de patrouilles zijn we zichtbaar en aanspreekbaar aanwezig om diefstallen allerhande te voorkomen.”

Via de wijkinspecteurs worden affiches verdeeld aan de handelszaken. Deze worden overhandigd met een extra woordje uitleg met betrekking tot deze campagne. Enerzijds willen ze de handelaar wijzen op hun verhoogde aanwezigheid in de omgeving van handelszaken en warenhuizen.

Scroll naar boven