LoKort

De Belleman, de oudste inwoonster, bestuurswissel Open VLD, Jef Geeraerts en ander nieuws in deze LoKort.

Aardbeienmarkt

Gisteren 15 mei om 18 uur opende de belleman officieel de aardbeienmarkt in Beervelde. Deze gemeentelijke marktleider leidt de dagelijkse markt, die al sinds 1934 bestaat, in goede banen. Tot eind juni zo ongeveer is er elke dag om 18 uur aardbeienmarkt in het centrum van Beervelde. Er zijn nog heel weinig kwekers en de Missverkiezingen rond dit gebeuren werden intussen opgedoekt. Gisteren kwam één teler-verkoper opdagen uit Doorslaar maar de familie Van Eetvelde-Vervaet had een mooie oogst meegebracht.

WO I herdenking met IJZER

Op vrijdag 29 mei om 20 uur kan je in De Kring in Lochristi genieten van zangeraccordeonist en cabaretier Wim Claeys. Met zijn nieuwste voorstelling herdenkt hij eigenwijs WOI. Grootvader Fons en zijn broers Gust en Edmond spelen een belangrijke rol in dit stuk. Gezongen en gespeeld door Wim Claeys en geregisseerd door Mich Walschaerts (Kommil Foo). Kostprijs 8 euro en reserveren kan via cultuurticket@lochristi.be – 09 326 92 30.

Internationale dag tegen homofobie en transfobie

Internationale dag homofbobie regenboorvlag gemeentehuis Lochristi

Jaarlijks op 17 mei wordt tijdens de internationale dag tegen homofobie en transfobie aandacht gevraagd voor homohaat en discriminatie van deze groep. Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit van de lijst met ‘ziekten’. Tot dan werd het beschouwd als een psychische aandoening. Ook de gemeente staat stil bij deze dag en laat de regenboogvlag aan het gemeentehuis wapperen.

Tijdelijk Nieuwe voorzitter Open Vld

Frederic Droesbeke Steve Van der Vennet bestuurswissel vld lochristi

Steven Van der Vennet (foto rechts) wordt de nieuwe interim-voorzitter. Hij volgt tijdelijk Frederic Droesbeke (foto links) op die sinds 1 mei vervangend schepen is. Het is een tijdelijke situatie totdat schepen Patricia Van De Weghe haar activiteiten herneemt. Voorlopig is 1 september vooropgesteld. Frederic Droesbeke neemt het takenpakket over en dat is milieu, duurzaamheid en energie, lokale economie en middenstand, kinderopvang en interne communicatie.

Jef Geeraerts wordt gecremeerd

De schrijver en auteur van Gangreen en de reeks Vincke en Verstuyft overleed maandag 11 mei in Gent en woonde in Drongen. Wapens, misdaad, erotiek, seks en Afrika waren zijn geliefkoosde onderwerpen waarbij hij geen enkel taboe schuwde. Op 22 mei om 11 uur gaat de afscheidsplechtigheid door in het Crematorium Westlede te Lochristi.

Irène Hesters (103) overleden

Na het overlijden van Aimé Wille was ze heel even – amper 1 dag – de oudste inwoner van Lochristi. Ze overleed thuis in Zeveneken en werd 103.

Buxusmot

Hij is ook in Lochristi neergestreken, de buxusmot. Deze exoot – een nachtvlinder of mot uit het Verre Oosten – verkiest de buxus als waardplant om zijn eitjes te leggen. Van ei tot mot duurt de cyclus 26 dagen. Als rups vreet hij de buxusplanten kaal. Er valt weinig tegen te beginnen te meer omdat er in een seizoen zo'n 3 cyclussen zijn waarbij ze zich voortplanten. Er bestaan min of meer milieuvrinedleijke middelen om de opmars te temperen maar niets is zeker met deze wel mooie rups en nachtvlinder maar kaalvreter die geen natuurlijke vijanden heeft.

rups buxusmot

Scroll naar boven