Natuur, groen, fauna en ecotuindagen

We grasduinen even in de activiteiten van natuurverenigingen van de komende weken en geven u alvast zo ook een hap gezonde lucht mee.

Zomerwandeling aan het Etbos

Op zondag 31 mei 2015 om 14.30 uur kan je onder begeleiding van twee gidsen een wandeling maken in dit prachtige natuurgebied waar de Zuidlede een weg zoekt tussen bossen en drassige weiden. Planten en dieren kleuren de weilanden. Een verrekijker en laarzen zijn belangrijke attributen. Vertrek aan de Etboshoeve aan de Zuidlede (Etbos 3 Moerbeke-Waas). Deelname is gratis en meer informatie kan je bekomen via Annemie Philips 09 355 03 57 – a.m.philips@gmail.com

De vos kan voorlopig? rustiger slapen

Erika Van Tielen fier dat ik een vos ben

De Raad van State vernietigde op 23 april 2015 de regelgeving betreffende de zogenaamde ‘bijzondere jacht’. De bijzondere bejaging zou dan starten en duren tot 14 oktober 2015. Doel was ‘dreigende’ schade aan eigendommen voorkomen. Jaarlijks wordt ongeveer 1/3 van de vossenpopulatie afgeschoten en toch vermindert de populatie niet. Ook het wild zwijn, damhert, moeflon, grauwe en Canadese gans, wilde eens, smient, kievit, konijn en houtduif mogen momenteel niet bejaagd worden.

“ België (Vlaanderen) is ook de enige lidstaat in de Europese Unie die de bijzondere jacht heeft ingevoerd, naast de gewone jacht en de bestrijding. De Raad van State volgde Vogelbescherming Vlaanderen in haar redenering dat het Jachtdecreet uit 1991 geen rechtsgrond biedt om bijzondere jacht toe te laten. Maar niet enkel de dieren kunnen nu rustig ademhalen, ook wandelaars, fietsers, vogelaars, natuurliefhebbers en andere passieve recreanten zullen van deze maatregel kunnen genieten. Ook voor iedereen die in het buitengebied woont, zal het de komende maanden een pak rustiger zijn dan normaal: geen geweerschoten, geen intimiderende jagers, geen hagel op de veranda, geen oeverloze discussies, enz. En niet te vergeten: voor zij die nog nooit een levende vos in het wild hebben gezien, de kans op die 'bijzondere' ontmoeting is nu ietsje groter.” aldus Vogelbescherming Vlaanderen.

 

Velttuinen opendeur

Velt Ecotuindagen 2015

Je kunt op blote voeten binnenstappen in 175 pesticidenvrije tuinen in Vlaanderen en Nederland. De Velt-ecotuindagen op 6 en 7 juni staan in het teken van ‘Het Internationaal jaar van de bodem’. In de omgeving kan je verschillende tuinen bezoeken. Niet alle tuinen zijn het ganse weekend te bezoeken. In sommige tuinen is er een blotevoetenpad. Je vindt alle tuinen en informatie via www.velt.nu/ecotuindagen  We komen er later nog op terug.

vzw Durme, Natuurpunt en Limburgs Landschap hekelen plannen Minister Schauvliege

“ Trek jij al eens naar een natuurreservaat in je buurt? Die groene parels die voor zuurstof zorgen en een laatste toevluchtsoord vormen voor onze bedreigde dieren? Als het van de Vlaamse administratie afhangt, is het daar binnenkort misschien mee gedaan. Er zijn plannen opgedoken om het nu al ontoereikende natuurbeleid voor verenigingen nog verder te kortwieken. Daar komen vzw Durme, Limburgs Landschap en Natuurpunt tegen in actie.”

  • Kleine natuurreservaten ten dode opgeschreven

De steun voor aankoop en beheer van erkende natuurreservaten kleiner dan 10 hectare wordt geschrapt. Nochtans liggen precies die kleine parels op wandelafstand van woonkernen.

  • Wandelen of spelen in de natuur: 40% geschrapt

Speelbossen, paden voor wandelaars, ruiters en fietsers – in de nieuwe voorstellen wordt het mes gezet in de openstelling van natuurgebieden. Bezoekerscentra zijn met sluiting bedreigd. Gezond genieten van de natuur? Vergeet het maar.

  • Vlaamse natuur dreigt uit de boot te vallen

Natuur die niet onder bescherming van Europese richtlijnen valt, krijgt nog amper steun voor aankoop en beheer. Minstens een derde van onze 400 natuurreservaten in Vlaanderen zal in de kou blijven staan.

  • Steun voor samenwerking met gemeenten verdwijnt

Voor natuurreservaten die we samen met gemeenten beheren, wordt de steun geschrapt. In praktijk zal dat vaak het einde betekenen van lokale natuurgebieden.

Dit is de oproep en de petitie kan je ondertekenen tot 30 juni 2015 via www.natuurpunt.be/petitie-red-de-natuur-je-buurt-nu-het-nog-kan

Scroll naar boven