Nieuw gebouw politie voorgesteld

Bennie
0 reactie(s)
nieuw politiegebouw dekenijstraat politiezone puyenbroeck

Het was een duidelijk tevreden burgemeester en voorzitter van het politiecollege van de zone Puyenbroeck, Yves Deswaene, die woensdagavond de pers te woord stond om toelichting te geven over het nieuwe politiegebouw in de Dekenijstraat.

Niet enkel wordt het bestaande gebouw binnenin volledig gerenoveerd maar bijkomend voorziet men ook een nieuwbouw met verbindingsgangen naar het oude gebouw. Indien alles volgens schema verloopt, kunnen de politiediensten dan eind 2016/begin 2017 hun intrek kunnen nemen in hun nieuwe infrastructuur.

burgemeester yves deswaene voorzitter politiecollege

Historiek

Burgemeester Yves Deswaene opende - in aanwezigheid van zijn collega’s uit Moerbeke, Zelzate en Wachtebeke - met een summier overzicht van de historiek. Eigenlijk was alles klaar voor een gunning in oktober 2011. Er waren toen 2 offertes waarbij de goedkoopste 4,7 miljoen euro was. Een prijs die het toenmalige politiecollege echter niet bereid was op tafel te leggen. Na het verkiezingsjaar 2012 volgde de installatie van de nieuwe politieraad in 2013 met aanvankelijk de gekende problemen in Zelzate. Er werd dan overeengekomen dat het project, onder de vorm van een Design + Build, maximaal 4 miljoen euro mocht kosten. Architectenbureau KAPA leverde de nodige technische bijstand aan het politiecollege en kwam tot de slotsom dat een project voor minder dan 4,7 miljoen euro eigenlijk niet realistisch was. Een oplossing werd gevonden doordat de gemeente Lochristi het terrein, eigendom van de politiezone Puyenbroek, aankocht met een erfpacht voor 700.000 euro. Zo was er toch een budget van 4,7 miljoen euro beschikbaar en konden er opnieuw offertes ingewonnen worden.

Een jury beoordeelde de drie (sterke) inzendingen. Het ontwerp van bouwonderneming NV Vandenbussche uit Aalter, met architect Dirk Martens, scoorde het best en werd weerhouden. Hiertegen werd geen verzet aangetekend.
Burgemeester Deswaene bedankte tot slot nog eens zijn collega-burgemeesters uit de politiezone voor hun inzet in dit dossier.

oud rijkswachtgebouw dekenijstraat lochristi

simulatie nieuw politiegebouw Lochristi pz5416

Het ontwerp

Architect Dirk Martens lichtte aansluitend toe dat het ontwerp moest beantwoorden aan een aantal uitgangspunten. Eerst en vooral het behoud van het bestaande gebouw, zoals ook gewenst door de dienst onroerend erfgoed. Verder diende de beschikbare oppervlakte uitgebreid en moest de bouwhoogte toch beperkt blijven. Dit alles wordt gerealiseerd door een nieuwbouw op te trekken, achter het bestaande gebouw. Deze nieuwbouw is qua volume anderhalve keer het bestaande gebouw.

Om de bouwhoogte toch te beperken, zullen een aantal functionaliteiten (kleedkamers, verhoorkamers e.d. ) in een kelderverdieping ondergebracht worden.
Het nieuwe gebouw zal los staan van het oude gebouw maar de nodige verbindingsgangen tussen de beide entiteiten worden voorzien: 1 op het gelijkvloers, 2 op de 1ste verdieping en 1 op de tweede verdieping. Op het gelijkvloers worden de diensten ondergebracht die in contact komen met de bevolking. De publieke toegang van het nieuwe complex zal links achteraan het bestaande gebouw zijn. Om dit mogelijk te maken zal de ingang van het kerkhof aangepast worden waarbij het hekken een eind naar achteren worden verplaatst. De politiemensen zullen een eigen ingang hebben aan de rechterzijde van het nieuwe complex.

Ook op de duurzaamheid werd gelet. Door voldoende isolatie en de plaatsing van zonnecellen zal het gebouw bijna energieneutraal zijn. De opvang van het hemelwater is voorzien en de parkings voor het personeel worden aangelegd in grasdallen, waardoor ze doorlatend zijn.

politiecollege politiezone Puyenbroeck

Timing

Nu kan de bouwaanvraag ingediend worden. Als alles vlot verloopt, hoopt men de werken nog dit jaar aan te vatten. De politiezone kocht 33 bureelcontainers aan. Deze zullen, tijdens de bouw, achteraan het terrein opgesteld worden in 2 bouwlagen en dienst doen als tijdelijk onderkomen.

Een uitvoeringstermijn van 220 werkdagen is voorzien. Concreet betekent dit dat vermoedelijk eind 2016/begin 2017 het nieuwe complex in gebruik kan genomen worden. Ook de politiediensten die momenteel nog in het gemeentehuis zitten, verhuizen dan naar de Dekenijstraat.

“Ik ben zeer tevreden met dit project” aldus waarnemend korpschef Koen Van Poucke. “En in het bijzonder voor mijn personeel omdat er nu terug concrete vooruitzichten zijn. “

Gisterenavond kregen ook de omwonenden toelichting over het nieuwe project.

(Foto’s Bennievdp – Afbeeldingen ABDM )