North Sea Port en de Run

Jean Marie
0 reactie(s)
North Sea Port en de Run

De fusie tussen de havens van Gent en Terneuzen resulteerde in North Sea Port en dat gaf schitterende jaarcijfers. 

Met 66,6 miljoen ton goederenoverslag via zeevaart gaat North Sea Port stevig van start. De kersverse fusiehaven positioneert zich als specialist in de overslag van bulkgoederen en stukgoed. De goederenoverslag via binnenvaart is goed voor 56,5 miljoen ton. Zowel zeevaart als binnenvaart kennen samen een recordstart wat dan ook terug te vinden is in het totale overslagcijfer van zeevaart en binnenvaart: 123,1 miljoen ton.

Specialist in bulkgoederen en stukgoed

De overslag van bulkgoederen is de absolute specialiteit van North Sea Port met onder meer ijzererts, kolen, voeding, granen en meststoffen. Maar ook met de overslag van stukgoed (staal, papier, hout, fruit en projectlading) zet de fusiehaven zich aan de kop van de Europese havens. Droge bulk staat voor zowat de helft van de goederenoverslag via zeevaart (47%). Vloeibare bulk neemt bijna een derde in beslag (29%). Bijna een vijfde van het volume is conventioneel stukgoed (17%). De overslag van ro/ro (6%) en containers (2%) maakt het plaatje volledig.

Trans-Atlantisch en Europese kustvaart

North Sea Port richt zich zowel op trans-Atlantisch goederenverkeer als op Europese kustvaart. Inzake de verdeling naar continenten neemt Europa 61% in. De vaargebieden Zuid- en Noord-Amerika staan voor respectievelijk 15% en 14%. Afrika neemt 5% in, Azië 3% en tenslotte Oceanië 2%.

Uitgegeven grond

In 2017 gaf North Sea Port 44,6 hectare grond uit. In Zeeland werd er in totaal 19,5 hectare grond uitgegeven waarvan 11,2 hectare in erfpacht en 8,3 hectare werd verkocht. In Gent werd er in het totaal 25,1 hectare uitgegeven. Daarvan ging er 9,4 hectare in concessie en 15,7 hectare waren uitbreidingen van bestaande concessies. Ze hebben momenteel 1.000 hectare grond ter beschikking om aan investeerders uit te geven.

Toegevoegde waarde en werkgelegenheid

North Sea Port staat voor een toegevoegde waarde van 13,3 miljard euro. In het grensoverschrijdende 60-kilometer-lange havengebied werken er 98.680 mensen.

Vijfde editie North Sea Port Run

Op zondag 8 april 2018 kunnen lopers in Gent voor de vijfde keer deelnemen aan het loopevenement door het havengebied. Aan de nieuwe start- en aankomstplaats, het Mercatordok, worden dan weer duizenden lopers verwacht.

Deelnemers lopen op een uniek en vernieuwd parcours in het havengebied van Gent langs dokken, over kaaien en door heel wat bedrijven. De voorbije vier jaar vond dit loopevenement plaats onder de naam ‘Haven Gent Loopt’. Na de fusie wordt het dus North Sea Port Run Gent.

Voor iedereen

Deze Run is op de tweede zondag van de paasvakantie een echt familie-evenement met een aanbod voor jong en oud en voor zowel beginnende als geoefende lopers. Voor kinderen is er een Kids Run 1 km. Voor en na hun deelname kunnen zij zich uitleven op enkele springkastelen. Verder is er keuze tussen verschillende afstanden: 5 km, 10 km, halve marathon en 21 km Run & Bike (1 fietser en 1 loper die elkaar steeds afwisselen). Traditiegetrouw staan ook heel wat (haven)bedrijven met een team van lopers aan de start.

Uniek parcours

Het is een unieke gelegenheid om het havengebied van Gent eens op een niet-alledaagse wijze te ontdekken. De lopers komen immers op plaatsen waar men anders niet kan of mag komen. En, zeer uitzonderlijk, tijdens deze loopwedstrijd loopt men door heel wat bedrijven waar men letterlijk de activiteiten van het Gentse havengebied ziet.

Snelle halve marathon

De hoofdafstand is de halve marathon waar opnieuw extra aandacht aan wordt besteed. Zo wordt onder meer een ‘pacer team’ voorzien. Dat zijn tempomakers die de andere lopers in een vooraf bepaalde tijd binnenloodsen. Er worden op deze afstand heel wat extra deelnemers verwacht aangezien halve marathons qua populariteit de snelst groeiende afstand is in de loopwereld.

Inschrijven?

Men kan zowel individueel als in groep of per bedrijf inschrijven via www.northseaportrungent.be