Park achter gemeentehuis heraangelegd: fraai en (bijna) voltooid

Bennie
1 reactie(s)
park gemeentehuis Lochristi

© Bennie Vanderpiete

Op 26 november 2012 keurde de gemeenteraad het ontwerp goed voor de eerste fase van de heraanleg van het park achter het gemeentehuis. Dit zou volledig uitgevoerd worden met het personeel van de gemeentediensten.

Maar eerst dienden een hemelwaterrecuperatiesyteem en een septische put geïnstalleerd en daardoor ook een deel parking vernieuwd. Deze werken werden al enige tijd geleden door een aannemer uitgevoerd.
Op de gemeenteraad van 30 december 2013 keurde de gemeenteraad ook de heraanleg van het tweede deel van het park goed, het gedeelte tussen de vijver en de Koning-Boudewijnlaan.

park gemeentehuis Lochristi

Eind 2014 werd dan gestart met de werkzaamheden in het park. De groen- en de duurzaamheidsambtenaar zorgden voor het ontwerp. De heraanleg gebeurde volledig door eigen personeel. Deze werken, zowel de eerste als de tweede fase, zijn nu zo goed als beëindigd en het mag gezegd worden: het oogt fraai. Een aangenaam kader, een mooi groen rustpunt.

Het ontwerp voorzag in het behouden van een deel van de aanwezige elementen, waaronder de vijver, de betonnen beekjes en het borstbeeld van Charles Vuylsteke. Aan de vijver werd een houten vlonder gebouwd waarop ook de nieuwe paden aansluiten. Bij de verharding werd rekening gehouden met de mensen met beperkte mobiliteit. Het zijn mooie brede, goed berijdbare paden met klinkers geworden. Aan de zijde van de parking ook een hellend vlak.

park gemeentehuis Lochristi

park gemeentehuis Lochristi

In het gazon tegen het oud gemeentehuis, een aantal bloemperken met daarin telkens een golf van houten palen als verticale elementen. Heel smaakvol, zeker nu de rode, oranje, gele en witte begonia’s er in bloei staan. Het zijn vrijwel de enige planten die jaarlijks dienen vernieuwd, want verder werd geopteerd voor borders met zeer veel vaste planten. Zo zal de er het hele jaar door meer kleur en structuur zijn.

Aan de rand van het park, aan de zijde van de Koning Boudewijnlaan en in het gedeelte met het borstbeeld van Charles Vuylsteke, werden hagen en heesters aangeplant. Uiteraard vertoont het nieuw ingezaaide gazon nog plekken. Maar er mag nu al gesproken worden van een geslaagde “make-over”.

Charles Vuylsteke park Lochristi

Leuk ook dat de vijver momenteel de speeltuin is van heel wat eendjes. De kleintjes hebben nooit iets anders gekend als deze vijver en dit parkje en zijn zeker niet mensenschuw.

Er dienen nog enkele kleine zaken verwezenlijkt, onder meer een bankje en vuilbakje bijgeplaatst. Maar nu al en zeker bij deze tropische temperaturen, is het parkje een aangename plaats om er te toeven.

Hierbij alvast een kleine fotoreeks van het nieuw aangelegde park en de eendjes.

 

Bij het artikel van Bennie Vanderpiete op www.lochrisitnaar.com deze uitgebreide fotoimpressie

Posted by Lochristinaar.com on donderdag 2 juli 2015