Prijsuitreiking eco-tuin wedstrijd

Jean Marie
0 reactie(s)
ecotuinwedstrijd Lochristi 2018

© JMDB

In samenwerking met de milieuadviesraad wil de gemeente ecologisch tuinieren promoten en voor de tweede keer werd een wedstrijd georganiseerd. Dit jaar schreven 27 inwoners zich in. Donderdagavond werden de prijzen in de raadzaal uitgereikt tijdens een receptie met wereldwinkelwijn, fruitsap en hapjes.

De jury was eind juni en begin juli in alle tuinen langs geweest. Het was toen heet en droog weer. De top 20 ontving waardebonnen van 110 (voor de eerste) tot 15 euro (voor de twintigste) en de anderen ontvingen tijdens een aangename ontvangst en receptie een troostprijs.

Franky en Hilde winnen

De familie Nimmegeers uit de Oude Veldstraat in Zaffelare nam voor de eerste maal deel en won meteen. Het is een grote tuin (+ 3.000 m²) waar alle aspecten van een ecotuin aan bod komen. Van moestuin, serre, boomgaard, vijver, kippen tot een mooie verscheidenheid aan flora en fauna met een klein bosje. Hilde is ook kunstig actief met keramiek. Wat dacht je van pompoenen die zich vastklampen aan een dode boom?

Philippe en Lieve mooi tweede

Zij wonen in de Tomboslaan op een stukje verkaveling ( +- 600 m²) die een mooie en diverse biotoop werd. Vorig jaar werd de familie Vandewalle 7de maar dit jaar schoven ze op richting zilver. Een aantal ingrepen in de tuin, zoals de aanplant van een gemende haag (in plaats van de coniferen) en plantenbakken op het dak konden de jury overtuigen. Vorig jaar stelden ze hun tuin ook open tijdens de ecolus en het Velttuinweekend. Het is een mooi voorbeeld hoe je een saaie tuin flora- en faunavriendelijk kunt inrichten.

Maatje Den Herder derde

Vorig jaar haalde ze eveneens de top 3 en werd toen tweede. Maatje woont in de Burgemeester Lippensstraat in Zaffelare in de nieuwe Volkshaardwijk. Het is een zeer kleine tuin (+- 25 m²) met vooral bodembedekkende en bloeiende planten.

Aangezien je geen twee keer een top 3 prijs kunt ontvangen, mocht ze een goed doel kiezen en Maatje schenkt haar prijs van 100 euro aan Vogelbescherming Vlaanderen.

Schepen Frederic Droesbeke heeft de bedoeling ook in 2018 verder te gaan met deze wedstrijd maar een ecolus zal volgend jaar niet worden georganiseerd. Het is dan tijd voor de Eco-Expo.