Rawijs zelfpluktuin

De zelflpluktuin van Linda en Alex is aan een tweede jaargang toe. De diversiteit zit goed door de serres die extra mogelijkheden geven naar zuiderse groenten en plukgenoegen.

De harde winter vorig jaar en deze superzachte bijna mediterrane opvolger is uitdaging. Nu is er al veel te oogsten en de diversiteit na zaai- en plantseizoen zal nog heel veel meer bieden.

We gingen langs bij Rawijs, keken op het schoolbord (hun uitstalraam), plukten en noteerden al:

“Terug een zonnige morgen. In de serre is het weer zomers warm. De werkzaamheden op het veld zijn volop bezig. De erwten zitten in de grond, de eerste kolen zijn geplant, enkele wortel- en bladgewassen zijn gezaaid. In de serre staat de zomerprei klaar om uitgeplant te worden, de herfstprei is ook gezaaid. De worteltjes groeien, sla en knolvenkel zijn geplant en de erwten beginnen te bloeien.

In de serre begint de voorbereiding voor het planten van de vruchtgewassen. De zuidkant moet leeg en zo kan er terug compost en kalk in. Daarom staat er bij de spinazie een rode vlag en dan mag meer geoogst worden – voor de diepvries. Er is nog winterpostelein, warmoes, bladmosterd, radijs, snijselder, rucolabloemetjes en bloemkool.

Een paar honderd bloemkolen zijn geoogst en er volgen er nog. Meestal liggen er enkele te wachten op de bank.

In de noordkant staat er kervel, pluksla (zoals de naam zegt: bladeren plukken en niet de planten aan de grond afsnijden), veldsla (wel aan de grond afsnijden), rucola, raapstelen en spinazie.

De bijenhotels die Filip vorig jaar gemaakt heeft zijn bewoond. We hebben dus ‘eigen kweek’ solitaire bijen wat belangrijk is nu blijkt dat in België 30% van de bijen gestorven is. Aan de noordkant van het veld hebben we een bloemenstrook ingezaaid, een mengeling van phacaelia, boekweit, gele mosterd, koriander, juffertje in 't groen, goudsbloem, korenbloem, bladrammenas, malva, komkommerkruid, dille, serradella en zonnebloem, een mengeling geschikt voor bijen en vlinders.”

Ze zijn seizoen 2 gestart met 210 leden en er kunnen nog zelfplukkers bij. Er is genoeg gezaaid voor 250 leden. Rawijs werkt volgens het CSA principe en de volgende maanden wordt heel bewust verder gewerkt aan deze grote moestuin.

Meer informatie: www.rawijs.be

Scroll naar boven