Schoolfeest GBS Beervelde met reuzen en CUNINA

Bennie
0 reactie(s)
GBS Beervelde schoolfeest 2016

© Bennie Vanderpiete

“Reuze(n)bloemenfestival” was dit jaar het thema van het schoolfeest van de GBS Beervelde. Naast de traditionele barbecue en optredens, deze keer twee speciale activiteiten: de overhandiging van een cheque ten voordele van CUNINA en het bezoek van de reuzen Reinaert en Hermeline.

schoolfeest GBS Beervelde 2016

Zaterdag vierde GBS Lochristi-Beervelde zijn jaarlijks schoolfeest. Om 12 uur werd de aftrap gegeven met een barbecue voor zo’n 400 eters die hun buikje kwamen vullen. Naast de tent een klein podium waar men omstreeks halftwee de reuzen Reinaert en Hermeline mocht verwelkomen. Het bezoek van deze twee “hoge gasten” betekende voor de leerlingen van het derde leerjaar het einde van hun reuzenproject. De opvoeringen van de kleutertjes en de leerlingen van de lagere school in de turnzaal, werden in 2 voorstellingen opgesplitst. Telkens zat de zaal afgeladen vol met zo’n 300 ouders, familieleden en sympathisanten. De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar mochten - bij de beide voorstellingen - hun cheque van ten voordele van CUNINA aan Sabine De Vos overhandigen.

“Maar het bedrag zal uiteraard maar één keer gestort worden” voegde men er veiligheidshalve al lachend aan toe.

schoolfeest GBS Beervelde 2016

CUNINA

Iets maar dan een jaar geleden kwam Sabine De Vos in de lagere school uitleg geven over de organisatie waarvoor ze ambassadrice is. CUNINA is een Vlaamse niet gouvernementele organisatie die haar naam ontleent aan de Latijnse mythologie en betekent: “Godin van de Wieg”. De plek waar je wieg staat is vaak bepalend voor de kansen die je krijgt. Een goede school in de nabijheid vergroot de kans op een goede toekomst. CUNINA ijvert in 6 partnerlanden (Brazilië, de Filipijnen, Haïti, Nepal, Oeganda en Zuid-Afrika) voor een betere toegang en kwaliteit van basis- en secundair onderwijs, door peterschappen van leerlingen of door het steunen van onderwijsprojecten.

Sabine De Vos GBS Beervelde

Sabine De Vos: “2728 Euro, een fantastisch resultaat”!

Gedurende het voorbije schooljaar zamelden de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar geld in met allerlei acties. In oktober organiseerden ze een spaghetti-avond en deden alles zelf: affiches ontwerpen, saus maken, tafels dekken, de mensen bedienen en de kassa bijhouden.

Het bracht zo’n 1.100 euro op. Nog eens 1.000 euro leverde, in het voorjaar, de verkoop van 460 dozen koekjes op. Vorige maand was er dan, samen met de leerlingen van het vierde leerjaar, een sponsorloop. Ook van die opbrengst reserveerde men 600 euro voor CUNINA. Zo werd in het totaal maar liefst 2.728 Euro opgehaald voor dit goede doel. Een bedrag dat Sabine De Vos zichtbaar aangenaam verraste. Na ontvangst van de cheque lichtte ze toe waarvoor het geld zal gebruikt worden.

Sabine De Vos GBS Beervelde

“Met het geld dat CUNINA ontving van de organisatie van Tomorrowland worden twee schooltjes gebouwd: een muziekschool in Nepal en een voetbalschool in Brazilië. De leerlingen die naar school komen, mogen dan ’s namiddags de muzieklessen of voetballessen volgen. Zo motiveert men de kinderen. Het geld dat GBS Beervelde inzamelde zal vooral gebruikt worden om muziekinstrumenten te kopen voor het schooltje in Nepal. De rest van het geld zal dan besteed worden aan het project in Brazilië.”

Freddy De Wilde Sabine De Vos schoolfeest Beervelde

Toen Sabine de Vos alle leerlingen - maar ook de school, de ouders en iedereen die deelgenomen had – bedankte, besloot ze met de woorden: “Bedankt ook aan meest sportieve meester Freddy van de lage landen”.

Het leverde Freddy De Wilde een warm en oververdiend applaus op van alle aanwezigen.
 
Bij het verlaten van het podium vroegen we Sabine De Vos heel kort om een eerste reactie. “2.728 Euro is voor zo een kleine school gewoonweg een fantastisch resultaat!“ aldus de CUNINA-ambassadrice.

Cunina GBS Beervelde

Adoptiekindje in Nepal

Freddy De Wilde engageerde zich ook persoonlijk ten voordele van CUNINA. Verleden jaar wandelde hij de Dodentocht en liet zich hiervoor sponseren. Die opbrengst, een kleine 1.400 euro, werd gebruikt om een kindje uit Nepal te “adopteren”. Het werd de zesjarige Mingma Dorchi Sherpa. Voor dergelijk peterschap betaal je 30 euro per maand en zo kan de Nepalese jongen elke dag naar school en bouwen aan zijn toekomst. Met het geld dat Freddy inzamelde, kan die bijdrage alvast 4 jaar lang betaald worden.

reuzen Beervelde schoolfeest 2016

Het reuzenproject van het derde leerjaar

Het derde leerjaar van Juf Leen werkte het voorbije schooljaar, samen met de Erfgoedcel Viersprong, rond een reuzenproject. In november kreeg de klas een eerste brief van de reuzen Nobel, Reinaert en Hermeline. Ze wilden de kinderen van het derde leerjaar beter leren kennen en vriend worden. Iedere maand kregen de leerlingen een nieuwe brief, met telkens ook een opdracht.

“Maak een minireus” was de eerste opgave. Later werden onder meer nog een fotoroman gemaakt over het leven van Reinaert de Vos, een reuzenlied gecomponeerd en gecorrespondeerd met een school in Heusden (die ook reuzenvrienden heeft).

Tijdens het schoolfeest kwamen de reuzen Reinaert en Hermeline voorbij om dit projectjaar af te sluiten. Alle derdejaars kregen, uit handen van burgemeester Yves Deswaene en schepen Marie-Claire Van Nieuwenhuyse, een diploma en een medaille voor hun reuzenwerk. Waarna het tijd was voor de reuzendans.

“Dit is een superproject geweest” vertelt juf Leen ons achteraf. “Het nam de kinderen mee in verhalen en bood ons mooie kansen. De leerlingen hebben bijvoorbeeld kunnen werken met kunstenaars en hebben zelf een lied kunnen componeren. Het liet ons toe zaken uit het verleden hedendaags te houden”.

reuzen Beervelde schoolfeest 2016

“Dergelijk project staat of valt met het enthousiasme van de leerkracht” licht Ans Van de Cotte van Erfgoedcel Viersprong ons nadien toe. “Onze erfgoedcel bestaat sinds 2011. Lochristi is sinds 2015 aangesloten als gemeente. Het is het 4de jaar dat we werken met educatieve projecten. Hier is alles écht heel erg vlot verlopen. De kinderen weten nu wie de reuzen zijn, waar ze vandaan komen en waar ze voor staan”.
Een reuze(n)pluim voor Juf Leen en haar klas!

schoolfeest gemeentelijke basisschool Beervelde 2016

In onderstaande fotoreeks ontdekt u (vooral) de overhandiging van de cheque en de komst van de reuzen. Veel kijkplezier!