Tien jaar Koester Lochristi met verjaardagskalender en Willem Vermandere

Bennie
0 reactie(s)
Tien jaar Koester Lochristi met verjaardagskalender en Willem Vermandere

© Bennie Vanderpiete

Koester Lochristi organiseerde vorig weekend voor de 10de keer een eetfestijn. De nieuwe verjaardagskalender werd voorgesteld en men blikte vooruit op een aantal acties voor het goede doel.

Het Kinderkankerfonds van het UZ Gent

Het verhaal van het Kinderkankerfonds start in de jaren ’80 als een steunfonds voor 3K6: de toenmalige kinderkankerafdeling van het UZ Gent. Het initiatief kwam van de familie van professor Yves Benoit. Dit fonds werd destijds opgericht om medicijnen te vergoeden die niet terug betaald werden. De vele enthousiaste reacties en succesvolle inzamelingen zorgden voor de oprichting van het Kinderkankerfonds.
Maar zieke kinderen in het ziekenhuis willen niets liever dan thuis zijn. Midden de jaren ’80 werd de eerste aanzet gegeven om deze thuiszorg voor kinderen met kanker mogelijk te maken. Er werd een passende naam gezocht en gevonden: KOESTER, een letterwoord voor Kinder Oncologische Eenheid voor Specifieke Thuiszorg en Rehabilitatie, maar bovenal ook een woord met een duidelijke betekenis.

Actiegroep Koester Lochristi

Vanaf het begin kon Koester rekenen op de steun van een aantal lokale actiegroepen. Zo ook in Sint-Lievens-Houtem waar de broer en schoonzus van Janine Stadeus actief waren. Niet zonder reden, want hun dochter was slechts anderhalf jaar oud toen er een hersentumor vastgesteld werd.
Janine ging er, samen met haar zus Lydie, helpen bij het eetfestijn en leerde zo Koester kennen. In 2008 richtte ze de actiegroep Lochristi op.
Aanvankelijk met een tiental medewerkers, waarvan de meesten vandaag nog steeds actief zijn. Secretaris- penningmeester Roger Van Assche gaf 5 jaar geleden de fakkel door aan huidig secretaris Marleen Paelinck met Gilberte van Gelder als penningmeester. Ook Marcella Droesbeke en Lydie Stadeus zitten nog steeds in het kernbestuur!

Het eerste eetfestijn

In augustus 2008 volgde dan het eerste eetfestijn dat 8.455 euro opbracht! Dankzij de giften en allerlei verenigingen die hun opbrengst aan Koester schonken, kon men na het eerste werkjaar 10.755 euro overmaken. Vanaf dan ging het in stijgende lijn tot het topjaar 2014 toen men een cheque van 40.039,90 euro mocht overhandigen.

In totaal kon Koester Lochristi de voorbije negen jaren 222.639,27 euro ophalen ten voordele van het kinderkankerfonds. Een aanzienlijk deel van dit bedrag komt voort uit giften en allerlei acties waarvan de opbrengst aan Koester geschonken werd. Denk maar aan het glazen huis “Lo for Life” van café Picasso, de verkoop van Azalea’s op de Tuindagen, deelname aan de kerstmarkt, allerlei sportieve acties zoals de deelname van de Lo Walkers aan de Dodentocht.

Het tiende eetfestijn

Het voorbije weekend was er dan het tiende eetfestijn. Dat ging, net als verleden jaar, terug door in de tent van het feestcomité Oosteinde.
Het bestuur van Koester Lochristi kon, gewoontegetrouw, weer rekenen op een 40-tal vrijwilligers die zich onbaatzuchtig inzetten voor het goede doel. Die vele helpers bedienden de 689 eters die kwamen aanschuiven. Bij de aansluitende tombola waren maar liefst 1.147 prijzen te winnen.
Indrukwekkende cijfers. Dat zag ook Prof. Dr. Yves Benoit die 25 jaar geleden het kinderkankerfonds oprichtte. Hij vereerde dit tiende eetfestijn met zijn aanwezigheid.

Acties binnenkort

Bij deze gelegenheid werden dan ook een aantal acties voorgesteld die binnenkort plaatsvinden. Benjamin Bundervoet zal eind augustus deelnemen aan een CCC-race, een loopwedstrijd van 101 km aan de Mont Blanc die hij in 12 uur moet afleggen en waarbij hij 6000 hoogtemeters voorgeschoteld krijgt. Sam De Schepper van Rotary Lokeren lichtte toe dat een 40-tal leden en sympathisanten zullen meestappen met de Lo Walkers in de komende Dodentocht van Bornem, midden augustus. Men kan gokken hoeveel kilometer de leden van Rotary Lokeren uiteindelijk zullen afleggen.
En ook de opbrengst van die beide acties gaat uiteraard telkens integraal naar Koester.

De verjaardagskalender

Het tienjarig bestaan van Koester Lochristi was ook aanleiding voor het uitgeven van een verjaardagskalender, voorzien van kindertekeningen. Giske De Graeve uit Lochristi zorgde voor de afbeeldingen voor de maanden januari, juni en oktober.
Deze kalender werd afgelopen weekend voorgesteld, kost 10 euro en is te verkrijgen tijdens de komende acties van Koester of via Janine Stadeus (janine.stadeus@gmail.com) en Marleen Paelinck (MarleenPaelinck@hotmail.com)

Optreden Willem Vermandere

Noteer alvast ook 19 november in uw agenda. Dan treedt namelijk Willem Vermandere - om 15 uur - op in de Groenzaal van het St. Bavohumaniora (Lange boomgaardstraat 114, 9000 Gent). Tickets voor dit unieke concert kosten 20 euro, waarvan ook weer 5 Euro ten voordele van Koester.
Reserveren kan nu al via janine.stadeus@gmail.com en gilbert.gentier@telenet.be.

Koester Lochristi, een hartverwarmende organisatie in een warme gemeente!