Uitbreiding 112: CD&V en NV-A niet pro

Dit punt werd op vraag van de oppositie vorige maand uitgesteld omdat het dossier onvoldoende cijfermateriaal bevatte om deze uitbreiding te verantwoorden. Het kwam opnieuw op de agenda van de gemeenteraad van 26 juni. CD&V en NV-A hadden heel wat bezwaren.

De Dienst 112 Lochristi is al 5 jaar operationeel en het aantal oproepen en interventies zou een uitbreiding met een tweede interventieploeg nodig maken. Voor deze tweede interventieploeg is een uitbreiding van de bestaande accommodatie noodzakelijk. Deze uitbreiding bestaat uit een bijkomende woon/slaapunit, een bijkomende dubbele garage en een bijkomende afrit. De kostprijs voor deze werken wordt geraamd op 93.730 euro zonder btw. Voor het gebruik van de infrastructuur, die gratis ter beschikking wordt gesteld voor de Dienst 112 is een overeenkomst opgemaakt. De maximale tussenkomst van de gemeente bedraagt 125.000 euro.

Standpunt CD&V: onthouding

“ We hadden toch gehoopt op gedetailleerder cijfermateriaal met betrekking tot de interventies binnen en buiten Lochristi om zo te kunnen oordelen of de integrale kost van de bijkomende infrastructuur ten laste van onze gemeente moet zijn. Het is volgens ons toch niet moeilijk om deze cijfers in deze nota mee op te nemen gebaseerd op de geregistreerde interventies. Het feit dat juist dit gegeven ontbreekt aan de nota voor de gemeenteraadsleden (wat onze uitdrukkelijke vraag was), biedt ons te weinig transparantie en duidelijkheid. Als er bijvoorbeeld 40% van de interventies buiten Lochristi plaatsvinden, dan is het niet enkel en alleen aan onze gemeente om in te staan voor de kostprijs van deze uitbreiding.

Bovendien blijkt uit de verklarende nota dat in 2015 een operationeel overschot van meer dan 50.000 euro gerealiseerd werd, wat duidelijk aangeeft dat de dienst 112 de middelen heeft om een jaarlijkse huur te betalen voor de ter beschikking gestelde infrastructuur.

Door het feit dat de Dienst 112 voor een veel groter gebied dan Lochristi werkt, een monopoliepositie heeft hier en ook andere verenigingen een billijke huur betalen voor het gebruik van gemeentelijke infrastructuur lijkt ons dit niet meer dan logisch.

CD&V is dus VOOR de uitbreiding van de dienst 112 omdat dit de hulpverlening ook binnen onze gemeente verbetert, maar TEGEN de voorgestelde overeenkomst.”

Dienst 112 Lochristi breidt uit

Standpunt NV-A: onthouding

“ De N-VA-fractie is tevreden met de aanwezigheid van de dienst 112 op onze gemeente. Deze werkwijze is goedkoper dan het werken met eigen ambulancediensten via de brandweerzone. Niettemin is de wetgeving overheidsopdrachten bij de aanvang niet toegepast. De samenwerking kan thans worden verder gezet maar het bewustzijn over de exclusiviteit van de samenwerking en de voordelen daarvan voor de private partner mag er ook zijn.

Niettemin schrijft de N-VA-fractie liever een gedekte dan een ongedekte cheque uit. Voor een bedrag van 125.000 euro mogen in het dossier cijfers zitten over het aantal (dringende) oproepen en interventies, het werkingsgebied en het financieel plaatje. Er moet een verantwoording zijn voor het bedrag dat de belastingbetaler / de gemeenschap investeert in een private onderneming, ook al gebeurt dit onder de vorm van een vzw.

In de overeenkomst is evenmin niets uitdrukkelijk bepaald over het feit dat een eventuele meerkost (al dan) niet kan worden gerecupereerd bij de stopzetting van de samenwerking om welke reden dan ook. De overeenkomst loopt voor de duur van 10 jaar. Ze is niet vroegtijdig opzegbaar door de gemeente, enkel door de Dienst 112. Er is een blijvende stilzwijgende verlenging. Elke andere terbeschikkingstelling (bijv. cafetaria sporthal) wordt geëvalueerd en tijdelijk ter beschikking gesteld.

Het dossier wordt ook best gekoppeld aan het nog op te maken gebruikersreglement. Het investeren van een aanzienlijk bedrag moet gepaard gaan met duidelijke onderlinge afspraken. Eerst investeren en dan afspraken maken is geen goede manier van werken.

Op vandaag zitten de gevraagde stukken niet in het dossier. De cijfers over interventies zijn niet concreet. Ze worden bovendien niet uitgesplitst naar de gemeente waar ze worden uitgevoerd zodat eventueel kan worden nagegaan of geen verdeelsleutel met andere gemeenten kan worden afgesproken. De stelling dat op redden van levens geen prijs staat, is al te gemakkelijk. Verpleegkundigen, artsen, politiemensen,… ze zullen het allemaal graag horen.”

Eerder verschenen: www.lochristinaar.com/nieuws/dienst-112-breidt-uit

 

Scroll naar boven