Wijndomein Nobel breidt uit

Vorige week vrijdag 22 april gingen ze op het wijndomein Nobel (Hoekskensstraat) opnieuw aan de slag met de aanplant van verschillende druivenrassen.

Momenteel is de wijngaard 1.5 ha groot en met deze aanplant verdubbelt de wijngaard. Nieuwe planten geven de eerste jaren nog geen druiven en het is zo’n 3 tot meestal 4 jaar wachten op de eerste wijn.

De wijnen die Nobel nu al op de markt zette zijn 2 witte, met bronner-johanniter en een lichtgelagerde chardonnay (Franse eik).

Wijndomein Nobel breidt uit

Men koos enerzijds voor druiven uit Champagne met pinot noir en chardonnay, anderzijds voor druiven uit de Moesel, Elzace en Duitsland met pinot gris en auxerrois. Pinot gris is ook een zeer zeldzame druif in Champagne waar 7 verschillende variëteiten zijn toegelaten. Ook in Bourgogne vind je deze cépage af en toe. Hij is verwant met de pinots.

Wijndomein Nobel breidt uit

Nobel ligt op een zanderige bodem met een beetje leen die het water vlot doorlaat wat goed is voor wijnbouw. Wijnstokken houden helemaal niet van natte voeten.

Binnenkort wordt de oogst 2015 gebotteld. De primeur voor dit jaar is een rosé gevinifieerd van pinot noir en cabernet cortis. Deze laatste is een kruising tussen cabernet sauvignon, gekend oa uit Bordeaux, en solaris.

Voor een rode en een schuimwijn zijn er vineuze mogelijkheden met deze aanplant.

Wijndomein Nobel breidt uit

Ondertussen voelden ook de wijnranken even de lente en ontluikten ze. De botjes zijn nog frêle en pas medio mei is de wijnbouwer gerustgesteld wanneer nachtvorst het land uit is. Felle regen en hagel zijn natuurlijk evenmin bevorderlijk.

Eerder verschenen:

www.lochristinaar.com/nieuws/nobel-proeven-het-kan

www.lochristinaar.com/nieuws/nobel-2015-oogsten-en-2014-proeven

www.lochristinaar.com/nieuws/wijn-lekker-lokaal-met-nobel

 

Scroll naar boven