Lodejo wordt afgebroken

Woensdag om 14 uur werden de afbraakwerken gestart van jeugdhuis Lodejo. Er komt een multifunctioneel gebouw met feest- en cultuurzaal voor maximaal 750 personen.

Het werd ooit als gemeentehuis gebouwd in 1829. Het is een neoclassicistisch burgerhuis met 2 bouwlagen onder een zadeldak. De voorgevel staat op de lijst van onroerend erfgoed en zal worden heropgebouwd.
Nu is de lijstgevel gecementeerd met vlak omlijste rechthoekige vensters. Begin 20ste eeuw werden de hoge rondboogvensters en deuren op de begane grond vervangen door rechthoekige. Het centrale bovenvenster werd geaccentueerd door een balkon met licht uitspringend deurrisaliet, bekroond met een driehoekig fronton en hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst op klossen.

Zo verdwijnt alweer een historisch gebouw in de dorpskern dat ook dienst deed als Vredegerecht en waar het jeugdhuis zich midden de jaren ’60 kwam vestigen. Ondertussen zijn ze al een tijdje verhuisd naar de Kring in de Dekenijstraat.

De Wereldwinkel komt alvast niet terug naar de nieuwe Lodejo en heeft nog geen nieuwe stek.

De nieuwe Lodejo zal 2,9 miljoen euro kosten en klaar zijn midden 2019.
Zal de capaciteit van 750 personen geen parkeerinfarct veroorzaken in de dorpskern op sommige momenten? Voor fietsen wordt alvast bij grote evenementen extra plaats voorzien.

Een afvaardiging van het jeugdhuis was ook aanwezig en sleepte een stuk van het net afgebroken balkon mee als ornament voor later misschien.

De aanwezigen konden nadien genieten van een ijsje en/of drankje.
Meer informatie via www.lochristi.be/werken
Geniet ook van de fotoreeks!

Scroll naar boven