Fiets-sneukeltocht langs waterreservoirs i.h.k.v. Open Monumentendag

 
zondag, 11 september, 2022 -
13:30 tot 17:00
Sfeervelde - Beerveldedorp 58a - 9080 Beervelde (Lochristi)

Op zondag 11 september steekt Gezinsbond Beervelde haar vertrouwde fiets-sneukeltocht in een aangepast jasje ter gelegenheid van Open Monumentendag. Deze heeft dit jaar als thema duurzaamheid.
Aangepast aan de actualiteit zetten we de vroegere watervoorziening voor de sierteelt in de kijker
In onze bloemengemeente staan er nog een 30-tal waterreservoirs, monumenten en herinneringen aan de watervoorziening voor Lootse sierteelt uit de eerste helft van de vorige eeuw.
Het grootste aantal is verwaarloosd en vervallen. Een enkele functioneert nog, andere kregen een zorgvuldige herbestemming of werden naadloos in een nieuwbouw ingewerkt. Wedden dat je regelmatig langs een van deze reservoirs passeert zonder dat je dit beseft?
Geïnteresseerden die meer willen weten over het ontstaan en de functie van deze unieke watermonumenten en waar deze reservoirs nog te zien zijn krijgen op 11 september een unieke kans. Kom mee fietsen met de Gezinsbond Beervelde.
Aan een gezapig tempo fietsen we door onze buurdorpen voor een rit van ongeveer 30 km en onderweg is er op verschillende plaatsen een lekkere sneukeling voorzien.
Praktisch:
Vanaf 13.30 verzamelen we in de feestzaal Sfeervelde, Dorp 58B, net naast de kerk van Beervelde.
Om 13.45 krijgen we een voorbereidende korte inleiding met een filmpje over een 20-tal reservoirs die we zullen tegenkomen tijdens de fietstocht.

Daarna vertrekken we in groep en fietsen we verschillende van deze erfgoedmonumenten voorbij of houden er kort halt voor een nadere blik onder het genot van een heerlijk hapje of drankje.

We stoppen ook aan het LOS, het sierteeltmuseum in Zaffelare waar onze gids, Paul Denis, ons meer vertelt over het ontstaan en de functie van deze waterreservoirs.
Hier maken we ook de tijd voor een lekker Reynaertbiertje of andere verfrissing of koffie.

Rond 17u zijn we terug in Sfeervelde om wat na te praten en de laatste snack te verorberen.

Inschrijven:
Inschrijven is verplicht via e-mail of telefoon: luc.demeester@gezinsbond-ovl.be of tel.09/355 99 61. Je inschrijving is pas definitief als ook het inschrijvingsgeld van 10 EUR/persoon gestort is op de rekening
BE27 7512 0089 0373 voor 6 september 2022.