Grote bomen– en struikenverkoop van Natuurpunt Moervaart-Zuidlede

 
maandag, 4 oktober, 2021 tot dinsdag, 2 november, 2021
Lochristi, Wachtebeke, Moerbeke

Kan je tuin nog een extra struik of boom gebruiken? Misschien is een mooie inheemse boom wel hét originele cadeau waar jij naar op zoek bent?
Natuurpunt Moervaart- Zuidlede verkoopt in het najaar opnieuw bomen en struiken in samenwerking met de Gemeente Lochristi. Dankzij deze actie zijn er de afgelopen jaren heel wat tuinen aangeplant met inheemse planten. De natuur wordt er beter van!
Ze spelen een zeer belangrijke rol bij het behoud van de biodiversiteit. Veel insecten en vogels zijn speciaal aangepast aan het leven in de buurt van specifieke (inheemse) planten. Zangvogels zoals mezen, roodborstjes en lijsters broeden in hagen en houtkanten en leven van de insecten die daar voorkomen.
In ons aanbod zitten oa half- en hoogstam fruitbomen. Voordelen van een hoogstam zijn onder meer de hogere fruitopbrengst, langere productietijd en de grotere ecologische waarde.
We hebben ook een mooi aanbod van bessenstruiken! Wat is heerlijker dan zomaar fruit te snoepen, recht van de struiken en op kinderhoogte? Bessen vragen weinig plaats, je hebt snel vruchten en ze zijn heerlijk. Zelfs in een klein tuintje kan één bessenstruik voor extra tuinplezier zorgen.

Hoe bestel je?
Kijk eens rustig naar www.heidebos.be/bestelbomen en kom alles te weten over bomen en struiken die wij te koop aanbieden! Bestel liefst digitaal.
Bestellen en betalen kan tot 2 november. Betaling op rekening nummer van Natuurpunt Moervaart-Zuidlede : BE47 0012 0485 4780 met vermelding van bomen en struikenverkoop en je naam.
Het plantgoed wordt gratis aan huis geleverd door vrijwilligers, zaterdagochtend op 27 november tussen 9 en 13 uur te Lochristi, Wachtebeke en Moerbeke. Je kan ook de bomen zelf afhalen te Wachtebeke. De minimumbestelling is 10 euro. Er is een korting van 5% vanaf 150 euro en 10% vanaf 650. Natuurpuntleden krijgen extra korting - steeds 5% en 10% vanaf 500 euro.
Opgelet! Door de grote vraag is het mogelijk dat sommige bestellingen niet volledig kunnen uitgevoerd worden. Vanzelfsprekend wordt het geld dan teruggestort.
Met vragen kan je terecht bij Annemie Philips, a.m.philips@gmail.com, Eikendreef 10 9080 Lochristi - 0494 152 854.

Opbrengst van de verkoop
De opbrengst wordt volledig gebruikt voor de financiële ondersteuning bij het aankopen van natuurgebieden in onze regio. Natuurpunt Moervaart-Zuidlede en Lochristi gaan zoveel mogelijk voor autochtone bomen en struiken. Deze hebben zich door de eeuwen heen aangepast aan ons klimaat en hebben daardoor meer weerstand tegen ziektes en plagen.

Soortenrijkdom
Onze plaatselijke dieren en planten zijn optimaal aangepast aan struiken en bomen van hier. Een voorbeeld: rupsen van een zeldzame vlinder, de sleedoornpage, komen bijvoorbeeld net uit wanneer de blaadjes van de autochtone sleedoorn ontluiken. Deze rupsen lusten enkel de héél jonge blaadjes van de sleedoorn. Sleedoornstruiken uit Oost-Europa die vroeger uitlopen, hebben op dat moment al te grote blaadjes waardoor veel rupsen verhongeren.

Cultuurhistorisch
Er zijn tal van cultuurhistorische argumenten om autochtoon materiaal te promoten. Autochtone bomen en struiken komen al eeuwenlang voor in onze streken en vormen dus kostbaar ‘natuurerfgoed’. Het is dan ook hoog tijd ze te beschermen, voor ze uit het landschap verdwijnen.