Grote bomen– en struikenverkoop van Natuurpunt Moervaart-Zuidlede

 
maandag, 1 augustus, 2022 tot maandag, 7 november, 2022
Lochristi

Maandag 1 augustus start Grote bomen– en struikenverkoop van Natuurpunt Moervaart-Zuidlede

Levering zaterdag 26 november 2022

Groen in je tuin zorgt voor beleving en extra koeling. Een mooie inheemse boom of struik helpt hierbij een handje!
Natuurpunt Moervaart- Zuidlede verkoopt in het najaar opnieuw bomen en struiken in samenwerking met de Gemeente Lochristi. Dankzij deze actie zijn er de afgelopen jaren heel wat tuinen aangeplant met inheemse soorten. De natuur en het klimaat worden er beter van!
Ze spelen een belangrijke rol bij het behoud van de biodiversiteit. Veel insecten en vogels zijn speciaal aangepast aan het leven in de buurt van specifieke (inheemse) planten. Zangvogels zoals mezen, roodborstjes, lijsters … broeden in hagen en houtkanten en leven van de insecten die daar voorkomen.
In ons aanbod zitten oa half- en hoogstam fruitbomen. Voordelen van een hoogstam zijn onder meer de hogere fruitopbrengst, langere productietijd, en op termijn meer schaduw.
We hebben ook een mooi aanbod van bessenstruiken! Wat is heerlijker dan zomaar fruit te snoepen, recht van de struiken en op kinderhoogte. Bessen vragen weinig plaats, je hebt snel vruchten en ze zijn heerlijk. Zelfs in een klein tuintje kan één bessenstruik voor extra tuinplezier zorgen.

Hoe bestel je?
Kijk eens rustig naar www.heidebos.be/bestelbomen en kom alles te weten over bomen en struiken die wij aanbieden! Bestel digitaal.
Bestellen en betalen kan tot 7 november. Het rekeningnummer van Natuurpunt Moervaart- Zuidlede is BE47 0012 0485 4780 met vermelding: bomen en struikenverkoop en je naam.
Het plantgoed wordt gratis aan huis geleverd door vrijwilligers, zaterdagochtend op 26 november tussen 9.00 en 13.00 te Lochristi, Wachtebeke en Moerbeke. Je kan ook de bomen afhalen te Lochristi. Dit bepaal je bij de bestelling.
De minimumbestelling is 10 €. Natuurpuntleden krijgen extra korting: steeds 5% en 10% vanaf 400 €.
Er is een korting van 5% vanaf 150€ en 10% vanaf 650€
Opgelet! Door de grote vraag is het mogelijk dat sommige bestellingen niet volledig kunnen uitgevoerd worden. Vanzelfsprekend wordt het geld dan teruggestort.
Met vragen kan je terecht bij Annemie Philips, a.m.philips@gmail.com, Eikendreef 10 9080 Lochristi 0494 152 854.
Opbrengst van de verkoop
De opbrengst wordt volledig gebruikt voor de financiële ondersteuning bij het aankopen van natuurgebieden in onze regio.
Natuurpunt Moervaart-Zuidlede en Lochristi gaan zoveel mogelijk voor autochtone bomen en struiken. Deze hebben zich door de eeuwen heen aangepast aan ons klimaat en hebben daardoor meer weerstand tegen ziektes en plagen.

Soortenrijkdom: onze plaatselijke dieren en planten zijn optimaal aangepast aan struiken en bomen van hier. Een voorbeeld: rupsen van een zeldzame vlinder, de sleedoornpage, komen bijvoorbeeld net uit wanneer de blaadjes van de autochtone sleedoorn ontluiken. Deze rupsen lusten enkel de héél jonge blaadjes van de sleedoorn. Sleedoornstruiken uit Oost-Europa die vroeger uitlopen, hebben op dat moment al te grote blaadjes waardoor veel rupsen verhongeren.

Cultuurhistorisch: er zijn tal van cultuurhistorische argumenten om autochtoon materiaal te promoten. Autochtone bomen en struiken komen al eeuwenlang voor in onze streken en vormen dus kostbaar ‘natuurerfgoed’. Het is dan ook belangrijk ze te beschermen, voor ze uit het landschap verdwijnen.