Op zoek naar paddenstoelen in het Heidebos op eigen houtje

 
zondag, 1 oktober, 2023 tot dinsdag, 31 oktober, 2023
Heidebos - parking 1, Keizershoek, Moerbeke

Wie op wandel gaat in het Heidebos, kan ook weer zelf op zoek gaan naar paddenstoelen. Op de groene wandeling zal je op verschillende plaatsen infobordjes tegenkomen over paddenstoelen. Dit zodra het paddenstoelenweer is en de paddenstoelen verschijnen. Zo kan je al wandelend ontdekken dat er paddenstoelen bestaan in veel formaten en kleuren. Sommige hebben grappige namen, anderen hebben enkel een moeilijke naam. Hou er wel rekening mee dat paddenstoelen vergankelijk zijn. Sommige zie je slechts enkele dagen. Dat maakt ze zo mysterieus. We zullen het traject zo veel mogelijk aanpassen, maar soms zal je een bordje vinden, waar de paddenstoel al weg is.
Pluk zeker geen paddenstoelen om de onderkant te bekijken. Breng gewoon een spiegeltje mee. Veel handiger en zo kan iedereen na jou er ook nog van genieten.
Paddenstoelen zijn de “vruchten” van de zwamdraden die onder de grond en in het hout van bomen groeien. Om de zwamdraden te laten groeien, is er heel wat vocht nodig. Paddenstoelen verschijnen na een schokeffect. Dit kan door een groot verschil in dag- en nachttemperatuur, maar zeker ook na een periode van veel regen. Het zou dus best kunnen dat er begin oktober nog weinig te zien is.
Als er in de loop van oktober dan weer plots nachtvorst komt, verdwijnen de meeste paddenstoelen. Hou daar rekening mee. In het bos is er altijd wat te beleven. Geniet in elk geval van de geuren en kleuren die de herfst met zich meebrengt.
Wanneer: Heel de maand oktober, vanaf Parking 1
Meebrengen: Spiegeltje
Opmerking: Honden zijn niet toegelaten.