Alle wegen leiden naar …

Santiago de Compostela. In 2023 registreerde het pelgrimsbureau in Santiago de Compostela een recordaantal (446.073) pelgrims die er hun tocht te voet of per fiets beëindigden. De eerste zes maanden van dit jaar telde men er al 210.018 bedevaarders. Tussen die massa gelukkigen zitten ook wij twee, na een voettocht via een recent herontdekte oude romeinse route.

De EAVF in Rome daarentegen heeft vorig jaar ‘slechts’ 15.667 pelgrims geteld. Tientallen bewegwijzerde routes vanuit alle hoeken van Spanje en vanuit de meeste Europese landen, voeren naar de kathedraal van Compostela. De meest gebruikte wegen in Spanje zijn camino francés, camino del norte, primitivo, vía de la plata, camino portugués, camino de levante, camino mozárabe, …

Een groep enthousiaste bewoners uit de regio’s Da Penade Gerês (Portugal) en de Ribeiro (Spanje) tracht de ‘Caminho da Geira e dos Arrieiros’ (240 km) van Braga (Portugal) tot Santiago de Compostela (Galicië Spanje) sinds 2018 nieuw leven in te blazen. In Caldelas ontmoetten we Jose, voorzitter van de Junta UFCSP en promotor van deze route. Hij wijst er ons op dat het een absolute vereiste is om het traject met een GPS of met de hulp van Wikiloc te volgen. Deze camino is immers de meest avontuurlijke van alle caminos. Je doorkruist dagenlang de maagdelijke bossen van het nationaal park, doorheen een totaal verlaten regio, met schaarse overnachtingsplaatsen, serieuze hoogteverschillen en is bovendien amper bewegwijzerd.

In de Geira wandel je over oude, veelal met vegetatie overwoekerde Romeinse paden die de steden Braga en Astorga met elkaar verbonden. Onderweg in de uitgestrekte bossen passeer je 25 Romeinse mijlpalen, sommige intact met inscripties, andere bedekt met mossen.
 
Verder naar het noorden bevinden zich de oudste wijngaarden van Galicië en verschillende thermale bronnen. ‘Arrieiros’ verwijst naar de middeleeuwse wegen die toen door voornamelijk wijnhandelaars werden gebruikt om de wijn van de ‘Ribeiro’ naar Santiago de Compostela te brengen. Die wegen, of wat er nog van rest, zijn eerder hogere bergpaden en vereisen toch een redelijk fysieke conditie.

Na tien dagen verlatenheid en stilte, waarbij we onderweg slechts één pelgrim ontmoetten, duiken de torens van de stad op. Pelgrimswegen uit alle windrichtingen komen hier samen.
Een menigte van enerzijds fysiek uitgeputte lichamen en anderzijds innerlijk gesterkte mensen, kan nauwelijks geloven welke krachttoer ze volbracht hebben. Na de euforie van de overwinning die op de Plaza Obradoiro emotioneel diep binnenkomt, volgt er snel daarna alweer dat verlangen naar de volgende camino.

https://www.onestepthenanother.com/caminodesantiago/recommended-apps-and-maps-for-camino-de-santiago

Scroll naar boven