Artevelde en de haven

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

portDe haven ligt nooit stil en af en toe staan wij dan stil met wat er in en rond de haven gebeurt. Een terugblik op de afgelopen weken leert ons dat er alweer heel veel bewoog.

De haven van Gent is genomineerd voor de prijs van beste drogebulkhaven van de IBJ-awards. Het gaat om de investering in de opslagcapaciteit voor houtpellets. Bulk is belangrijk voor Gent en bovendien brengt het veel tewerkstelling met zich mee, dit in tegenstelling tot containers. Vorig jaar bedroeg de totale goederenoverslag 48 miljoen ton en 65% daarvan was droge bulk, zoals zand, zout, ertsen, kolen en biomassa. Of deze award naar Gent komt weten we op 14 november. Vorig jaar werd Gent tweede in de categorie ‘Best dry bulk port'.

Ondertussen werd de elektriciteitscentrale van Rodenhuize omgebouwd tot een 100% biomassacentrale. De klassieke kolenterminal staakte haar productie. Een nieuwe loods met een opslagcapaciteit tot 100.000 ton en de bevoorrading van de centrale tot 800.000 ton op jaarbasis is de uitdaging.

electrabelDeze centrale werd op 23 september in gebruik genomen en is een wereldprimeur. Er ging een investering van 125 miljoen euro aan vooraf in de omvorming van een steenkooleenheid tot deze 100% biomassacentrale. Steenkool is nu volledig vervangen door houtpellets. 90% minder uitstoot van stof en stikstof en 1,2 miljoen ton minder CO2 (volgens Electrabel en Ackermans & Van Haaren) zijn belangrijke gegevens in de vermindering van milieulast. Met een capaciteit van 180MW kan de centrale 320.000 gezinnen van energie voorzien. Daar heeft het ongeveer 800.000 ton pellets voor nodig. Meer dan 75% van de pellets komen uit Noord-Amerika.

In het kader van de aanleg van 9 koppelingsgebieden of bufferzones (waartegen onlangs werd geprotesteerd door lokale landbouwers) wordt een groene zone aangelegd aan de woonkern van Desteldonk. Leefbaarheid en haven; het is wellicht een moeilijk compromis? De eerste bomen werden in februari aangeplant. De inrichtingswerken kunnen nu definitief van start gaan.

Vanaf november kun je weer rondvaren in de haven. Ze duurt 2 uur en is volledig gratis. Er zijn private en groepsrondvaarten. Inschrijven is noodzakelijk via de site of via 09 2510550.

Meer informatie: www.havengent.be - foto's: Hendrik Timmerman