Beaune en Bourgogne

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

imgp4836Wie Vlaamse cultuur zoekt moet beslist eens halt houden in Beaune, hoofdstad van Bourgogne. Meestal razen we er voorbij op weg naar of van het zuiden. Het is een aangename stop waar je makkelijk een paar dagen kunt rondkuieren. Je vindt er natuurlijk dure wijnen maar ook veel gastvrijheid en cultuur.

Het bekendste en heel mooi gerestaureerde Hôtel Dieu - Hospices de Beaune was een paleis voor de armen. Het werd gebouwd in 1443 door Nicolas Rolin. Deze kanselier liet zich door de architectuur van ziekenhuizen in het noorden inspireren om hier in Beaune het paleis voor de armen te bouwen. Heel typisch voor de streek zijn de veelkleurige daken die her en der kastelen en gebouwen sieren. Het gebouw deed dienst tot in 1971. De geneeskundige activiteiten werden dan overgebracht naar een totaal modern en nieuw ziekenhuis. Het hospitium baat eveneens 57 hectare wijngaarden uit en jaarlijks wordt de oogst per opbod verkocht zodat men eigen middelen genereert. De grootste zaal (le coeur) meet 50 bij 14 meter en is 16 meter hoog. Deze zaal vloeit over in een kapel zodat de zieken vanuit hun bed ook de kerkdiensten konden bijwonen. Onder het gebouw ziet men de rivier Bouzaise vloeien die het hospitaal constant van water voorzag maar ook het afvalwater meenam.

In het Hospitium kun je een polyptiek zien in de 15e eeuw gemaakt door Rogier Van der Weyden. Het immense werk heeft niet minder dan negen panelen. Je vindt er ook veel wandtapijten uit de streek van Doornik die in de 16e eeuw werden geweven. Het gebouw is intact en volledig bemeubeld.

imgp4865Beaune is een klein gezellig pittoresk stadje met veel pleintjes en terrassen. Een ring rond de stad met heel vele groen houdt de auto's zo veel mogelijk buiten het centrum. Overal kun je er de fameuze wijnen proeven, gemaakt van pinot noir en chardonnay. Meestal zijn de prijzen vrij hoog en de kwaliteit niet altijd optimaal. De pinot is nu eenmaal een moeilijke druif maar haar naam, faam en de beperkte opbrengsten leveren soms exuberante prijzen op. Romanée Conti (Côte d'Or) spant de kroon. Een fles van dit huis kost al snel meer dan 3.000 euro. Je kunt er hoogstens zes van reserveren. In de buurt zijn Nuits Saint Georges en Meursault heel gezellige dorpjes waar in diverse wijnhuizen of wijnhandels meestal gratis kan geproefd worden als je ook iets meeneemt.

imgp4860In het naburige dorp Savigny-Les-Beaune kun je het gerestaureerde en bemeubelde kasteel bezoeken. Het is een immens imposant gebouw opgetrokken in 1340. Je kunt er niet alleen wijn proeven van zeven verschillende appellaties maar ook binnen kijken. In de tuin vind je heel veel afgedankte militaire vliegtuigen en ook veel exclusieve oldtimers, brandweerwagens, tractoren en moto's.

Het is een bizarre combinatie van de vele hobby's van deze toch wat eigenzinnige eigenaar.