Begoniafestival (3)

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

Met het 10e Begoniafestival deden ook de jaren ’60 hun intrede. Het thema van deze festivaleditie was ‘Legendenparade’. Een titel die vandaag wat belegen leest!

De bezoeker kon er kennismaken met ‘mythen, sagen en legenden, die in de loop der tijden ontstonden als producten van de menselijke fantasie, met een geschiedkundige kern of berustend op verhalen der volksoverlevering’. Het klinkt een beetje schoolmeesterachtig. Maar anderzijds ook logisch, als je weet dat de ontwerpen van de hand van onder andere meester Cosijns, de latere directeur van de ‘Jongensschool’, waren.

De bloemen die dit lustrumjaar opsmukten werden geplukt op de bijna tweehonderd begoniabedrijven van Lochristi en door medewerkende bloemisten en een paar honderd vrijwilligers op de motieven aangebracht.

Dat het toen andere tijden waren, kan je niet alleen opmaken uit het programma. Vooral de advertenties in de brochure vertellen ons veel over het leven zoals het toen was. Zo suggereert EBES GENT dat ‘ELEKTRISCH KOKEN DE BESTE EN GEZONDSTE MANIER IS OM SPIJZEN TE BEREIDEN – EN IN IEDERS BEREIK!

Iets waarbij uw elektricien of uw kabinier (sic) U graag alle inlichtingen over zal verschaffen.’

Ironischer, maar vandaag des te pijnlijker, is het plaatje waar de kwaliteiten van bloempotten vervaardigd uit asbestcement werden aangeprezen.

‘Geen onderhoudskosten!’ Ondertussen weten we dat die kosten (lees: gevolgen) maar pas 30 tot 40 jaar later aan de oppervlakte komen!

Tot slot geeft het programmaboekje uit 1960 nog een goede raad mee. ‘Nadat U verschillende weken hebt genoten van uw bloeiende tulpen, kunt U deze in uw hofje op dat ogenblik heel gunstig door begoniaplanten vervangen. Ze zullen U drie maand lang met hun bloemen opvrolijken.’ Mooi toch!