Bellis perennis?

Hadewijch
0 reactie(s)

© joop.nl

Bellis perennis, het zegt u misschien niet veel. Tenzij u Latijn studeerde, dan kan u er vast wel wat van maken. In de volksmond kennen we de bellis perennis als het madeliefje. 'Bellis' betekent mooi, 'perennis', overjarig. We kunnen dit dus samenvatten als 'eeuwig mooi'.

Madeliefjes sieren tuinen, bermen, parken, bossen of zowat alles wat natuurlijk en groen is. Ze zijn klein, fijn en mooi en als kind maakte ik er bloemenkransen van. Het is, zoals veel planten trouwens, een al eeuwenoud bloemetje en fungeerde 500 jaar v. Chr. al, als symbool voor de godin Isjtar.
Wist je dat ook de homeopathische geneeskunde beroep doet op het madeliefje? Het wordt gebruikt in middeltjes tegen jeuk en eczeem!

Gemuteerde madeliefjes

Omdat madeliefjes zo alom tegenwoordig zijn, kennen we ze evengoed als pakweg de paardenbloem en de boterbloem. Maar heeft u al eens goed naar de foto gekeken? Merkt u niks op? Juist, u ziet gemuteerde madeliefjes! Deze groeien in Fukushima, waar in maart 2011 een kerncentrale ontplofte na een zeebeving én een daaropvolgende tsunami.

Experten noemen de mutatie een fascinatie of een gewone mutatie. Ze kunnen niet met 100% zekerheid zeggen dat de wijziging in het erfelijk materiaal een gevolg is van de vrijgekomen straling na de ontploffing. Bacteriën en infecties kunnen ook de oorzaak zijn van mutaties.

Bellis perennis? Niet in Fukushima althans, want geef toe, zo'n gemuteerde versie is toch iets te veel science fiction en iets te weinig realiteit, nee?