Beste Belgische Wijn

Jean Marie
0 reactie(s)
Lochristinaar - Beste Belgische Wijn

Ja! Ze zijn er nog altijd en het gaat zeer goed met de Belgische wijnbouw. Ik mocht mee proeven op deze verkiezing van zoveel moois (in het glas) met een prikkel of bubbel.

Vorige week werd voor de negende maal de ‘Beste Belgische Wijn’ verkozen. Een select proefpanel kreeg 60 wijnen op tafel.

Geen unieke winnaars dit jaar maar medailles zoals op de Spelen en op internationale wijnproeverijen.

Veel goud ( +85%) en meer blije gezichten. Dat is verdiend want de Belgische wijnbouw staat al een tijd op de kaart, ook internationaal.

België is een ‘beperkt’ wijnland. Momenteel zijn er zo’n 120 ha wijngaard. Het maximaal potentieel is zo’n 600 ha. Bordeaux heeft 115.000 ha en Champagne 30.000.

Wil men hier uitbreiden, dan komt men in contact (of conflict) met de ‘reguliere’ landbouw die zekerheid vraagt over economische toekomst. Wijnbouwers moeten even wachten op hun ‘return on investment’ en dat is 4 jaar als de weergoden niet toeslaan.

Investeringen blijven dezelfde of het nu kleinschalig is of niet.

Leefbaarheid en rendement zijn heel belangrijk maar gedreven wijnbouwers in Vlaanderen - Wallonië en uit Nederland zetten het hier op de kaart.

We mochten mee proeven en het is evidentie dat deze wijnwedstrijd ook onder controle staat van FOD Economie – KMO – Middenstand en Energie die hier strenge (spel)regels opleggen. Ze zijn belangrijk voor de ernst en het professionalisme.

De Belgische wijn kan er alleen maar beter van worden en de consument geïnformeerd, wanneer ze op restaurant of in de winkel voor ‘lekker Belgisch’ kiezen. Vroeger was de wijnbouw hier kneusje maar er zit al een tijdje een fijn neusje aan.

Lochristinaar - Beste Belgische WijnWe blijven ‘mousserend’ onder en boven die taalgrens maar die 51° NB bepaalt de wijnbouwlimiet.

De meeste gouden medailles waren er voor de mousserende wijnen met 7 van de 14 gouden (16 wijnen).

 Er werden in totaal 21 medailles uitgereikt waarvan 14 gouden. Je moest op zijn minst zilver halen om op het podium te staan en dat kan alleen maar stimulans zijn voor de wijnbouw hier, een uitdaging ook om het volgend jaar anders aan te pakken of misschien te worstelen met het weer hier? Rood ligt moeilijker hier en is en blijft een uitdaging.

Bru was er ook en dat water is altijd aangenaam.

Het was vooral mousserend en Limburg boven dit jaar. We zien wel wat 2013 nog brengt (de oogst is niet binnen en vertraagd) en 2014 is long term.

Het is jammer dat Vlaanderen geen crémant mag maken (Franstalige gebieden) en onze regio opdeelde. Je moet met drie zijn om een BOB of GOB te krijgen en in Voeren en Maaseik is er maar één.

 Meer informatie: www.vlaamse-sommeliers.be  - www.belgianwines.com