Biologische bubbels en bellen

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

imgp3620Het eindejaarsnummer van Seizoenen, het ledenblad van Velt, liet ter gelegenheid van de aankomende feestdagen, een proefpanel verschillende biologische schuimwijnen proeven. Het resultaat hiervan leest u ook bij ons.

Echte biologische champagne vonden we niet onder de € 30,00 per fles. In onze prijsklasse van € 10,00 tot € 25,00 zitten daarom 15 flessen biologische crémants, cava's en clairettes, schuimwijnen die niet uit de Champagnestreek afkomstig zijn en meestal ook niet zo lang in kelders hebben gerust. Voor de komende feestdagen zitten er in onze selec- tie zeker enkele "pareltjes" en dat zijn zelden de duurdere versies volgens ons proefpanel.

De selectie
Een aantal proefflessen werd ons opgestuurd door wijnhandelaars die gespecialiseerd zijn in biologische wijnen. Wijnfolie en Oenologic hebben beide een assortiment natuurlijke wijnen, gemaakt van biologische druiven en zonder scha- delijke additieven zoals sulfiet. Toevallig krijgen we van beide handelaars flessen aangeboden met vermelding van de bio- logische druiven op het etiket én van de afwezigheid van toegevoegde sulfiet, maar zónder de verplichte vermelding van het controleorganisme of een codenummer: een onwettige schoonheidsfout. Een ander buitenbeentje in deze proefsessie is de schuimwijn van Oxfam Wereldwinkels, die bio was toen hij nog uit Chili kwam, maar die zich op dit moment enkel ‘fairtrade' mag noemen. De overige flessen zijn lukraak gekozen bij Delhaize, Bioplanet en in natuurvoedingswinkels.

Nog geen Europese biowijn
imgp3608Hoe men van biologisch geteelde druiven biowijn moet maken - de zogenaamde ‘vinificatie' - is nog altijd niet geregeld geraakt op Europees niveau: de verschil- lende lidstaten werden het niet eens over de lijst met toegelaten hulpstoffen en bewaarmiddelen zoals sulfiet en het gehalte daaraan in de wijn. We zullen dus zoals voordien etiketten zien met de ver- melding ‘gemaakt van biologisch geteelde druiven' en daarnaast een privélabel van een lastenboek dat aangeeft dat er bijvoorbeeld maar half zoveel sulfiet mag worden gebruikt in vergelijking met de Europese Wijnverordening voor gang- bare wijnen. Voor Johan Van de Winkel van Oenologic is het uitstel een goede zaak: ‘Beter dit dan een veel te lakse reglementering die het imago van bio zou aantasten en de markt zou overspoelen met biowijn die barst van de additieven.'  (Jean Marie De Baene en Luk Naets)

wijnartikel-2