Boeken lezen

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

Gaat het goed met de boekenverkoop in Vlaanderen en draaien de bibliotheken op volle toeren? Je zou denken van wel als je de cijfers ziet. Die zeggen natuurlijk niet alles.

70% van de Vlamingen las afgelopen jaar één boek, 60% kocht er één en 40% leende een boek. De kleinste groep lezers zijn de 65+ gevolgd door de groep ‘jonge gezinnen’. De gretigste lezers zijn jonger dan 24. Dit betekent ook meteen dat een grote groep geen boek leest, koopt noch uitleent. Hierbij moet rekening gehouden worden dat kook-, tuin- en reisboeken meegerekend worden net als strips.
Als we de boekentoppers bekijken, zien we dat het vooral kookboeken zijn die massale belangstelling krijgen. De Vlaming cocoont blijkbaar in de keuken en deze trend zet zich nu ook door op de bouwbeurs Batibouw waar men koken tot hobbykunst probeert te verheffen, keukenprins of prinses niet inbegrepen.
Romans en zeker dichtbundels zijn niet echt hot. Je moet al Herman Van Rompuy heten, haiku’s schrijven en het bundel in verschillende talen (ook Japanees) uitgeven, wil je een redelijke oplage halen van enkele duizenden exemplaren. Piet, Jeroen en die andere televisiekoks kunnen niet snel genoeg stapels signeren van geduldig aanschuivende hobbykoks.

Lezen zou populairder zijn dan Tv-kijken en winkelen? 9% van de ondervraagden leest er alvast meer dan 30 per jaar. Het elektronisch boek raakt dan weer niet echt op de leesrails. Boeken moet je echt kunnen voelen, ruiken, vastpakken, koesteren en meenemen.

Zelf ben ik geen groot bibliotheekfan tenzij om eens een gespecialiseerd tijdschrift te raadplegen maar elke jaar koop ik wel enkele exemplaren. Het gaat meestal om naslagwerken die vaste leidraad zijn in kennisgaring. Een gedicht kan ik ook smaken. Romans lees ik veel te weinig en dat is jammer.
(Bron: Onderzoek koop- leen- en leesgedrag in Vlaanderen)