Bomen gekapt?

Jean Marie
0 reactie(s)

Langs de gewestweg N70 staan er in ons dorp ook boompjes in de middenberm. Ze zijn echter te dik volgens Wegen en Verkeer en misschien moeten ze wel gekapt worden?

Het agentschap Wegen en Verkeer plant alleen nog traag groeiende bomen en als ze dikker zijn dan 10 cm diameter worden ze tot bijna tegen de grond gesnoeid. Veiligheid staat hierbij centraal.

Fatale obstakels moeten zo veel mogelijk verdwijnen en bomen zijn er natuurlijk ook bij. Die wijken immers nooit uit. Waar gewestwegen worden heraangelegd of waar nieuwe bomen worden aan­geplant, zal alleen die keuze een plaatsje krijgen. Dat is misschien binnenkort het geval in de dorpskern van Zeveneken?

Moeten de bomen in het dorp ook door de hakselaar? Of verdwijnen ook de baskets waar planten aan hangen of die betonnen bloempotten in de middenberm of de bloembakken vol eenjarigen? Langs de autosnelwegen is de kap alvast al een tijdje bezig.

De discussie zal wellicht nog gevoerd worden wat er exact allemaal moet wijken om de gewestweg ook hier veiliger te maken en hoe ver die kaalslag mag gaan.

Een weg met knoestige bomen behoort zo wellicht ook tot erfgoed.

Of misschien wint de gedachte dat bomen geen ongevallen veroorzaken, snelheidsvertragend werken, waarde hebben als bescherming voor fiets- en voetpaden? We hebben het nog niet eens over de luchtzuiverende en ecologische waarde gehad.

De administratieve wegen zijn niet altijd doorgrondelijk.