Cartoon (H)Art voor Brussel

Jean Marie
0 reactie(s)
Cartoon (H)Art Kruishoutem

In het Europees Cartoon Centrum in Kruishoutem loopt nog tot 1 mei een internationale tentoonstelling van cartoons, getekend naar aanleiding van de aanslagen in Brussel.

(H) art voor Brussel

Nu Zaventem stilaan weer wat op gang komt en we ondertussen weten dat één van de daders een fikse wandeling maakte na de aanslagen en misschien ook gearresteerd is, gingen we vorige zondag eens langs in het ECC in Kruishoutem voor deze Pop-Uptentoonstelling.

Cartoon (H)Art Kruishoutem

De verslagenheid, woede en ook onmacht inspireerde binnen- en buitenlandse cartoonisten om deze gevoelens vast te leggen in een krachtige, getekende boodschap. Zo’n 200 cartoons uit meer dan 25 landen zijn er te bezichtigen en nodigen uit tot reflectie. België en zijn symbolen waren de inspiratiebron en van enig communautair gezeur valt niets te merken. Zaventem is van Iedereen bijna.

Wie kwam er nooit om te vertrekken, te landen, vrienden en familie af te zetten of op te halen? Tienduizenden Belgen nemen in Brussel dagdagelijks de metro.

Cartoon (H)Art Kruishoutem Eurpees Cartoon Centrum

In het ECC liepen afgelopen zondag nog 2 andere tentoonstellingen.

Pirana

Is het pseudoniem voor Leon Van De Velde (° 1947) op ‘den vuilbos’ in Zele.

“ Bij de geboorte werd hij verwisseld en aan de borsten van een andere moeder gelegd. Misschien zegt dit ook iets meer over zijn voorliefde voor vreemde tieten”, vermeldt de intro van deze tentoonstelling.

Pirana ECC Kruishoutem

In 1967 publiceerde hij een eerste cartoon in ‘Het Volk’ en hij bleef dat doen tot aan de fusie met Het Nieuwsblad in 2008. Eén van de regels om te mogen tekenen voor een katholiek dagblad was: ‘Geen seks’ en daar hield hij zich aan maar in 2014 hield hij een grote tentoonstelling ‘10.000 erotische werken van Pirana’.

Pirana ECC Kruishoutem

Yuri Kosobuchin

Deze Russische cartoonist werd geboren in 1950 en overleed in 2013. Hij is één van de grootste internationale bekenden in dit genre en won heel veel prijzen.

Zijn ‘mannetjes met dikke neus’ zijn alom gekend en werden zijn handelsmerk.

Yuri Kosobukin ECC Kruishoteum

Het ECC is elke zondag open van 10-12 en van 14-17 uur. Een mooie catalogus over (H)Art - 48 blz - kost 10 euro.

Vanaf 10 april 2016 worden 2 nieuwe tentoonstellingen geopend – Zygmunt Zaradkiewiz en Carlos Brito - maar (H)Art voor Brussel blijft tot 1 mei 2016 te bezoeken. Meer informatie: www.ecc-kruishoutem.be