Champagne in Bouzy

Jean Marie
0 reactie(s)
Champagne Bouzy

© JMDB

Eind augustus brachten we enkele dagen door in Bouzy, één van de 17 Grand Crugemeenten in de Champagnestreek. Dit piepklein dorpje ligt langs een kleine departementale weg met slechts 1 bakker, een miniwarenhuis, geen benzinepomp maar een massa champagnekelders.

Je bent er na 3 uur quasi alleen autosnelweg rijden. Heel veel Belgen rijden er dan ook tijdens een weekendje naartoe om een voorraadje belletjes in te slaan. Men schat dat zo’n 3 miljoen flessen op die manier het land binnenkomen. In Vlaanderen blijft cava de voorkeur genieten al is de kwaliteit soms allesbehalve.

Champagne regio

We logeerden in een rustige en nieuwe 'chambre d’hôtes', Le Clos du Mont Rouge – www.closdumontrouge.fr bij de familie Vesselle die ook een champagnehuis runnen. Veel wijnbouwers hadden even vakantie genomen of waren net begonnen aan de voorbereidingen van de oogst. Mooi weer, gezellige rust en diverse kelderbezoeken zorgden voor ontspannende dagen. In het dorpje was het enige restaurant gesloten maar 5 km verder kon je wel lekker tafelen vlakbij de Marne in ‘La Touraine Champenoise’ – www.tourainechampenoise.fr .

Marne Tours sur Marne

Eerst ontmoetten we in Ambonnay André Beaufort, biochampagnebouwer in hart en nieren. Zijn wat eigenzinnige kijk zorgt wel eens voor conflicten met buren en zeker met de controleorganismen. Dure champagnes (vanaf 39 euro) maar hij is leverancier bij Noma in Kopenhagen, al verschillende malen uitgeroepen tot ‘beste restaurant van de wereld’. – www.champagnebeaufort.com

graanvelden Bouzy

Op weg naar Epernay kom je nog verschillende lieflijke dorpjes en het klein stadje Aÿ tegen tussen graan- en luzernevelden maar uiteraard ook heel veel wijngaarden. Daar aten we in Le Clos Saint Georges - www.levieuxpuits.com – en figureerden als toerist in een kookprogramma van FR3. Een rijdende keuken doorkruist Frankrijk en met lokale chefs worden culinaire hoogstandjes klaargemaakt en op de markt geserveerd.

Clos Saint Georges Aÿ

Champagne Aÿ

De reis moest ons op weg zetten naar biohuizen en dat is aardig gelukt. In Avenay Val d’Or vind je Yves Ruffin, enkele jaren geleden overleden en de premier cru-champagnes. www.champagne-yves-ruffin.fr. Het huis wordt verder gerund door zijn weduwe.

Meer dan een bezoek waard is Hautvillers waar we uiteraard ook het graf bezochten van Dom Pérignon, zowat de vader van de champagne. In de brasserie ‘Au 36’ kun je verschillende champagnes genieten met diverse streekproducten en als de bubbels je bevallen, kun je er in de shop ook kopen. – www.au36.net – voor dezelfde prijs als op het domein. In dit dorpje dat opgenomen is op de Unescolijst gingen we ook langs bij champagnehuis Bliard dat al sinds 1970 volledig biologisch werkt. De man is ondertussen 86 maar werkt nog elke dag in de wijngaard hoewel de zoon het stilaan overneemt. www.champagne-vincentbliard.fr

Distillerie Guillon

De distillerie Guillon is eveneens een aanrader. Hier geen whisky (beschermd en dus verboden) maar ‘L’esprit du Malt de la Montagne de Reims’. Het procedé is natuurlijk hetzelfde en de distillaten worden gedurende vele jaren op houten vaten, afkomstig uit verschillende wijnstreken in Frankrijk, gelagerd. Kocht er eentje waar voordien champagne op gerijpt had. – www.distillerieguillon.com

In Epernay zelf raakten we niet maar deze plek is ons al bekend van vorige intermezzo’s in deze regio. In een volgend reisverslag rijden we richting Reims.