De pastoor van Zeveneken verhuist

Evarist Ganzelever
2 reactie(s)
De Hoekstraat met de pastorie rond 1900

De Hoekstraat met de pastorie rond 1900

Na meer dan 700 jaar verlaat de pastoor van Zeveneken de Hoekstraat en zal gaan wonen in Zeveneken-Dorp.

Het gebouw van 1841 heeft herstel nodig en is te groot geworden voor één persoon. De pastorie werd immers indertijd gebouwd voor inwonende onderpastoors en een huishoudster. Thans woont er alleen nog pastoor Gabriël David. Na Zaffelare en Hijfte wordt dit de derde pastorie van Lochristi die van bestemming zal veranderen.

.

.

Achterzijde van de pastorie van Zeveneken met op de voorgrond de verdwenen kantschool in 1982.(Foto: Albert Vispoel)

Achterzijde van de pastorie van Zeveneken met op de voorgrond de verdwenen kantschool in 1982.(Foto: Albert Vispoel)

De huidige pastorie van Zeveneken werd opgetrokken in 1841 en verving de vorige pastoorswoning. De bouwheer was de gemeente Zeveneken met burgemeester J.A. Reyniers. Maar de eigenlijke initiatiefnemer was pastoor Augustinus Vermeulen (° Ertvelde 1802- + Zeveneken 1858). Hij was pastoor van Zeveneken van 1839 tot aan zijn dood. Ter nagedachtenis aan hem is in de kerk een glasraam bewaard, geschonken door zijn neef en nicht Cannut en Marie Vermeulen-De Ceuleners. Hij was een bijzonder actieve pastoor. Zo liet hij ook de nieuwe sacristie bouwen in 1844 en verplaatste de calvarie en afbeelding van het vagevuur naar de oostzijde van de kerk. In 1857 liet hij het koorgestoelte en de houten wandbekleding maken van het koor. Hij is vooral bekend als de stichter van de kantschool in 1843 en de oprichter van een gebouw daarvoor, dat ook dienst deed als parochiezaal.

Vermoedelijk is de architect van de pastorie de gekende Louis Minard uit Gent geweest. Hij was in die tijd volop actief in de streek, waar hij onder meer het vroegere kasteel van Speurdonk tekende evenals de renovatieplannenvoor het kerkinterieur van Zaffelare (1826-1827). Minard ontwierp in 1833 ook de gevel van het kasteel van Lochristi en Villa Flora, Dorp-Oost 17-19 te Lochristi. Een typisch element in zijn ontwerpen waren de ronde traphallen met een wenteltrap en marmeren mozaïekvloer. In de pastorie van Zeveneken is er een ruime inkomhal met een marmeren vloer en een wenteltrap tussen twee monumentale zuilen.

Voorzijde van de pastorie kort vóór de afbraak van de kantschool in 1982. (Foto: Albert Vispoel)

Voorzijde van de pastorie kort vóór de afbraak van de kantschool in 1982. (Foto: Albert Vispoel)

Een eigenaardigheid was ook dat men vroeger met een bootje tot aan de pastorie kon komen langs een kanaaltje. Dit liep naar de Westlede en is nog gedeeltelijk te zien langs de Hoekstraat.

Er is naar verluidt nog niets beslist over de nieuwe bestemming van het oude gebouw, waarvan nu de gemeente Lochristi de eigenaar is. Indien het gebouw verkocht zou worden wordt hopelijk als voorwaarde gesteld dat de historische vorm en onder meer de karakteristieke hal, de marmeren vloer en de wenteltrap niet verloren gaan. Kopers zullen er zeker gevonden worden en gelukkig zijn er thans ook vermogende jonge mensen geïnteresseerd in deze historische herenwoningen.

Bert Vervaet

Lo's 4 kan voor bepaalde bijdragen rekenen op gastschrijvers. Vandaag is dat Bert Vervaet.