De Rechtbank

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Gerechtsgebouw Gent Justitiepaleis

© JMDB

Seizoen twee zit er nog maar eens op voor de telegenieke rechters. Het menselijk gelaat achter het justitieapparaat wordt weer iets binnenkamers. Volgende zaak, nummer 824…

Het kan gebeuren dat ik me op een maandagavond eens onderuit laat zakken en VIER indruk op de afstandsbediening van mijn ‘tv-baksken’. Dan zie ik mensen voor het tribunaal verschijnen. Mensen die zich amper kunnen uitdrukken, veelal mensen aan de rand van de samenleving die zich op een gebrekkige wijze proberen uit de slag te trekken.

Slonzig geklede mensen, al in een vakje geduwd nog voor ze hun mond opendoen. Occasionele pekelzondaars die hun straf niet kunnen afkopen of waar verjaring nooit op zal van toepassing zijn. Voor het merendeel zie ik halve marginalen die voor de rechtbank verschijnen, mensen die eerder in de hulpverlening thuishoren dan in een rechtbank.

En dan een openbaar ministerie dat overwegend ‘gevangenisstraf’ in de mond neemt, ook al loopt de samenleving geen enkel gevaar.

Gespeend van enige creativiteit dreigen met het cachot, het zegt veel over de hedendaagse justitie.

Of rechters die met een knipoog en kwinkslag sancties uitspreken aan de snelheid waarmee Dr. Oetker pizza’s van de lopende band rollen.

Nog vooraleer de beschuldigde zijn laatste woord probeert tot een zin te stamelen heeft de rechter al de tarieflijst naar zich toegeschoven.

Soms moet je een beetje geluk hebben in het leven, denk ik dan. Geluk dat ik niet geflitst werd met 40 km/uur te snel op de teller, of dat het mijn Jack Russel niet was die de kippen van de buurman heeft doodgebeten!

Gerechtsgebouw Gent